Нашаите публикации:

Играта на ГЕРБ срещу правителството започнала да загрубява до краен предел. Това твърди изданието New Europe, базирано в Брюксел, в своята статия, озаглавена “Краят на една ера в България”.

Според изданието “доскоро управляващата партия ГЕРБ, за която всички доказателства сочат, че стои зад организираните протести в страната, започва да “води” ситуацията в страната към крайности. Тя трябва да накара хората на улицата да принудят правителството да подаде оставка”, пише медията.

“Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ) не успяха по време на 4-годишното си управление, начело с Бойко Борисов, да постигнат каквито и да било развитие и прогрес за страната. Това влоши финансовата ситуация на хората и нанесе жесток удар на средната класа, която преди ГЕРБ да поеме властта, е била солидната основа на обществото.

Също така кабинетът “Борисов” допуснал корупцията да достигне до големи размери в местната и централната администрация”, пише изданието. “Същевременно зад икономическите решения, които доведоха страната до катастрофа, стоеше финансовият министър Симеон Дянков. Водената от него политика доведе до обедняването на значителна част на домакинствата. Така изданието обяснява ситуацията у нас и припомня и за скандала с незаконните СРС-та в МВР. Оттам отбелязват, че срещу ексвътрешния министър Цветан Цветанов се водят две наказателни производства.

“Под заплахата от присъда, която ще изпрати Цветанов задълго зад решетките, ГЕРБ готвят капан за кабинета “Орешарски”, коментира още New Europe. “Хората на Борисов ще се опитат да принудят сегашните управляващи да напуснат властта. След това президентът Росен Плевнелиев ще назначи “удобно” за ГЕРБ служебно правителство. Така хората на Борисов ще си осигурят време преди евентуалните избори, за да унищожат политическите си опоненти.

Също така те ще имат по-добра възможност да изманипулират вота, така че да спечелят със съкрушителна победа. На вота на 12 май половин милион гласове бяха манипулирани по различни начини от предишните управляващи. Единият от тях беше, че социалистите бяха лишени от 3 жизненоважни места в парламента”, твърди още изданието.

Според статията “планът на ГЕРБ предвижда две посоки на действие. Първата – да спечели подкрепа от Брюксел. Тази цел не бе постигната въпреки усилията на българския еврокомисар Кристалина Георгиева, която е ключов играч в екипа на Борисов. Също така бившият МВР шеф се срещна с представители на Европейската народна партия, за да поиска помощ, но тя му беше отказана. След това Бойко Борисов пристигна в Брюксел за среща с политическите си партньори. Експремиерът отиде на срещата на ЕНП и във Виена. От политическата сила обаче са му отказали всякаква подкрепа и са заявили, че не искат да чуват повече за Борисов”.

New Europe припомня още, че “на 23 юни Партията на европейските социалисти (ПЕС) се събра в София и потвърди, че Мартин Шулц ще бъде кандидатът ѝ за шеф на ЕК. Борисов се срещна с номинирания за поста, след като социалистическият лидер изрази дълбокото си несъгласие с протестите срещу легално избраното правителство. Тогава Борисов обещал на Шулц, че ще се съобрази с това”, смята New Europe.

Изданието уточнява, че “при тези обстоятелства Брюксел се опитва на всички нива да не бъде асоцииран по никакъв начин с ГЕРБ и вихрещите се в страната протести. Също така оттам подчертават подкрепата за кабинета “Орешарски” и за демократичните принципи, характеризиращи европейската цивилизация”.

“На българския фронт хората на Борисов и демонстрантите губят все повече почвата под краката си. Все повече редови граждани се диференцират от платените и организирани протести от предишните управляващи. От друга страна, нараства броят на демонстриращите, подкрепящи настоящото правителство, въпреки че ГЕРБ контролира голям обем от печатни и електронни сайтове. Политическата сила стои зад блокирането на достъпа до независими интернет сайтове”, пише още New Europe.

Изданието обръща внимание на протестите у нас – “в последните дни тарифите за участие в “спонтанните протести” срещу правителството са нараснали значително. Така прилично изглеждаща млада двойка взема за това 200 лева на ден. Майка с дете също получава тази сума плюс 100 лева, ако бебето е в количка.”

New Europe отбелязва и за протестите пред парламента – “нова тактика на организираните демонстранти е да блокират сградата на парламента, за да не могат депутатите да влязат в пленарната зала. Същевременно се появи и първата “спонтанна” гладна стачка”.

“Въпреки това, ако българите искат разрешаване и нормализиране на ситуацията, както и да се върнат към ежедневието си, демонстрациите ще затихнат скоро. Социалистите дадоха заявка, че ще бъде изработен нов Изборен кодекс. Повечето партии, които сега не са представени в Народното събрание, включително и тази на експремиера Иван Костов, са съгласни сегашните управляващи да изработят по-справедлив изборен закон и вотът за нов парламент да се проведе след 1 година”, твърди още New Europe.

Изданието пише и за партия “Атака” – “в момента когато партия “Атака” не влезе на редовното заседание на парламента, лидерът на БСП Сергей Станишев коментира, че ако националистите не участват в работата на Народното събрание, това ще доведе до нови избори. При такива обстоятелства вотът трябва да се организира от служебен кабинет, който да се ползва с доверието на БСП, ДПС и “Атака”, които имат 140 места в 240-местния парламент.”

www.presstv.bg

author

Кажете ни какво мислите?