Нашаите публикации:

i12882_w640
Законът ще осветли политиците, наказанието за злоупотребилите с власт отива в ръцете на избирателите

Законопроектът “Чисти ръце” на ПП “България без цензура” получи широка подкрепа от юристи, общественици и анализатори на днешната кръгла маса. Това стана ден преди внасянето му в парламента. Той ще бъде депозиран в НС от депутатите Румен Йончев и Светлин Танчев утре /четвъртък/ точно в 12 часа на обяд. “Утре тестът, който ще получат депутатите, ще е тест за мафия”, обяви Николай Бареков.

Законът, написан от юридическия екип на “България без цензура”, предвижда проверка на имущество и сметки на всички бивши и настоящи управляващи, политици и публични личности, заемащи високи държавни и други постове. Проверявани ще бъдат президент, вицепрезидент, депутати, премиер, министри, висшите магистрати, ВСС, областни управители и други, това ще са длъжни да правят и шефовете на Сметната палата, на Комисията за защита на конкуренцията, членовете на СЕМ, генералните директори на БНТ, БНР и БТА, ръководството на НОИ и НЗОК, шефовете на НЕК и БЕХ. В списъка влизат още шефове и ръководства на агенции, сред които на ДАНС, Митниците и НАП, евродепутатите, представителите на страната ни в ЕК и НАТО, както и посланиците ни зад граница. За всеки от тях ще отпадне банковата тайна на авоарите им. Ще се проверява имотното им състояние за 10 години назад, включително и на роднините им. На проверка ще подлежат също и членовете на Комисията за следприватизационен контрол. Проверките ще се извършват откомисия “Чисти ръце”. Тя ще открива злоупотреби, но няма да може да наказва виновните, а ще ги предава на компетентните органи.

Законопроектът отговаря на българското и европейското законодателство, категорични бяха участниците в дискусията. Повечето от тях поискаха да се разшири кръгът на лицата, които ще попаднат в обсега на Комисията “Чисти ръце”, както и законът да бъде по-суров към злоупотребилите с власт.

Лидерът на ПП “България без цензура” също определи законопроекта като изискан и недостатъчно суров, колкото той е искал да бъде. Бареков посочи и причината – липсата на воля в настоящите депутати, които и в този му вид трудно биха се решили да го приемат. “Предпочетохме да е по-балансиран и консенсусен, но да осветли имуществото и доходите на политиците. Философията на този закон е – влез какъвто си си в политиката, но излез чист”, обясни той и добави, че ако получи доверието на българите и управлението на странат, законът ще бъде разширен и по-рестриктивен. В този парламент няма воля за нещо по-силно, подкрепи го Александър Загоров от КТ “Подкрепа”. Росен Петров също коментира, че целта не е да се направи пиар акция, а работещ закон. “Затова може да изглежда плах, но искахме закон, който не само да вдига шум, а да бъде приет и да заработи”, каза зам. председателят на ББЦ.

“Заложили сме на този етап на изсветляването на политиците, не толкова на наказателната репресия. Ще оставим наказанието да го наложат избирателите и обществото”, обяви депутатът и лидер на ЗНС Румен Йончев, който заедно със Светлин Танчев ще са вносителите на законопроекта в НС. Йончев обяви, че предстоят две битки – едната в парламента да стане това предложение закон и втората в обществото. То вече било готово и чакало този закон от години, но е нужна мобилизацията му, както и тази на медиите за обществен натиск върху народните представители да приемат “Чисти ръце”, защото “дяволът няма сам да си остави опашката”. Светлин Танчев също подчерта, че този обществен натиск ще увеличи подкрепата за закона сред народните представители, които не били много ентусиазирани да се разкрият пред хората. “Като политици не можем да сме глухи към това, което искат хората – прозрачност, промяна. Дори и да не стане, ние сме единни в тази посока и най-късно в следващия парламент този закон ще бъде реалност”, убеден е Танчев. Според Бареков вече имало подкрепа за законопроекта от депутати от БСП и ГЕРБ. “Има вероятност да се стигне до разцепление на групата на ГЕРБ заради “Чисти ръце”, каза той и предупреди, че ако народните представители не приемат този “изтънчен” закон, в следващия парламент ще бъде приет в много по-суров вид.

Правен щит на законопроекта “Чисти ръце” даде юристът Димитър Гочев, който е бивш конституционен съдия. България се нуждае от такъв закон, всички са повече или по-малко убедени в това, проектът не противоречи нито на българските, нито на международните закони, категоричен е той. Гочев предупреди, че проектът ще бъде атакуван за противоречие с Конституцията, но обясни, че общественият интерес е достатъчно основание за вдигане на завесата и за навлизане в личната сфера на индивида. По думите му целта, която има законът, е легитимна, тя е в интерес на обществото и в това отношение законопроектът е в съответствие с международните договори, по които България е страна.

Тук не говорим за граждански права в този смисъл, а говорим за политици, които са особена категория. Те са дали предварително своята дума да служат на хората, затова биха претърпели определено навлизане в сферата на личните права. Когато човек се кандидатира за такава позиция, значи се е съгласил да служи на своите съграждани и неговият интерес престава да бъде личен, той има друга мисия, не да се обогатява, подкрепи думите на Димитър Гочев и Елеонора Николова – автор на първия законопроект за „Чисти ръце“ и зам.-председател на БОРКОР. “Този законопроект трябва да обедини всички в парламента, защото тезата е, че си там да помогнеш на народа, а не да помагаш на роднините си до десето коляно”, категорична бе тя.

“Този проектозакон е призив за морално пречистване на обществото и ще срещне много препятствия, ББЦ трябва да инициира написването на Черна книга на българския преход с имената на политици, приватизатори и личности от криминалния преход”, предложи журналистът и анализатор Георги Атанасов. “Законопроектът трябва да е по-настъпателен, за да има накъде да се отстъпва”, коментира журналистът Петьо Блъсков, но похвали проекта – “Не можем да застреляме корупцията, но можем да направим малка стъпка”. “И аз съм облякъл бялата риза, искам да стигна докрай като вас. Най-важното е да направите така, че повече никога бивш наркодилър да ни е премиер”, обърна се към ръководството на ББЦ Григор Здравков от Легия „Антимафия“, която направи най-мащабните и скандални разкрития за бивши управляващи у нас.

Модератори на кръглата маса за обсъждане на законопроекта “Чисти ръце” бяха лидерът на “България без цензура” Николай Бареков, зам.-председателят на партията Росен Петров, депутатите Светлин Танчев и Румен Йончев, както и председателят на ВМРО Красимир Каракачанов. В дискусията участваха конституционалистът Димитър Гочев, Елеонора Николова – зам.-председател на БОРКОР, бившият шеф на Митниците Емил Димитров, Григор Здравков от легия “Антимафия”, юристът д-р Чавдар Стоянов, ген. Валери Григоров, ген. Люцкан Люцканов, ген. Димитър Цветков, зам.-председателят на ББЦ Ангел Славчев, бившият депутат Димитър Абаджиев, проф. Мирослава Кортенска, юридическият екип на ББЦ, начело с Десислава Балабанова, Иван Сотиров от КНСБ, Александър Загоров от КТ “Подкрепа”, както и представители на медиите, сред които Петьо Блъсков, Кристина Патрашкова, Георги Атанасов, Нора Стоичкова.

Лидерът на “България без цензура” коментира след дебата и предстоящия евровот. „Смятам, че четири партии ще бъдат в Европарламента и гласовете на ББЦ, заедно с тези на ГЕРБ, ще стигнат за предсрочни парламентарни избори. Не искаме ДПС, БСП и ГЕРБ, но сме за предсрочни парламентарни избори, каза в заключение Бареков.

Той обяви и позицията си за референдума в Крим като определи резултатът от него като геополитическа катастрофа, третата поред след Втората световна война и след разпадането на Съветския съюз. “Очевидно този референдум не може да бъде признат от нас, но трябва да има дебат в парламента”, коментира Бареков. Когато става дума за въпроси от геополитически характер, ЕС е длъжен да има своя единна външна политика, категоричен е той, но подчерта, че икономически санкции на Русия днес означават за България сигурна икономическа катастрофа. “Ако към Русия завалят санкции, отпишете българската икономика”, предупреди лидерът на ББЦ. Росен Петров пък разкритикува президента Плевнелиев за лексиката, която употребява към Русия. “Президентът Плевнелиев каза на руския президент да не дърпа дявола за опашката. Никой не си позволява такъв тон на Русия, дори Обама и Меркел”, подчерта Петров и предупреди: “Да не стане така, че когато атовете се ритат, да го отнесе а магарето”.

author

Кажете ни какво мислите?