Нашаите публикации:

cvuk

Очаквайки да му повдигнат обвинение за незаконното подслушване в МВР, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов потърси подкрепа от лидери на Европейската народна партия (ЕНП), убеждавайки ги, че новото управление на БСП, ДПС и “Атака” възражда Държавна сигурност, връща организираната престъпност и създава опасност за сигурността на целия Европейски съюз.

На фона на настоятелните критики в мониторинговите доклади на ЕК, че в България няма наказателно преследване срещу лица от високите етажи на властта и точно преди да бъде снет депутатският имунитет на бившия вицепремиер, представители на ЕНП се солидаризираха с твърденията му за реваншизъм на новата власт.

Цветанов е заявил пред лидерите на ЕНП, че предприетото от новите управляващи преместване на Главната дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) от МВР в Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) представлява възраждане на бившата Държавна сигурност в България.

Според съобщение от пресцентъра на българската делегация в ЕНП, разпространено във вторник, опасенията на Цветанов са били напълно възприети от зам.-председателя на групата на християндемократите Манфред Вебер, от евродепутата Михаел Галер, както и от френския му колега Вероник Матьо.
Според първия новите управляващи в България се занимават с реваншизъм. Вебер дори е цитиран, че това е повод Европа да се замисли дали да инвестира в региона. Той не остава равнодушен и към резултатите от парламентарните избори у нас, след които депутатите от ГЕРБ останаха напълно изолирани в парламента без възможност да съставят правителство, въпреки първото си място.

“Видно е, че тройната коалиция дойде на власт с манипулации и трикове. Сега управляващите се занимават с реваншизъм и чрез законодателните предложения в областта на сигурността явно подкрепят възстановяването на организираната престъпност на нивата отпреди 2009 г.”, отбелязал Вебер.

Подобно мнение, според българската делегация в ЕНП, изразил и Михаел Галер: “За г-н Галер е очевидно, че новото българско правителство е на път да извърши безпрецедентен акт със смяната на системата в МВР. Той е силно притеснен, че предприетите реорганизации в спецслужбите у нас водят до възраждане на бившата Държавна сигурност и могат да застрашат не само сигурността на България, но и сигурността на целия Европейски съюз”.

Атакуват ви, защото имахте успех и оздравихте съда…

В съобщението е цитирана и Вероник Матьо, координатор в комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и в комисията за противодействие на организираната престъпност и прането на пари в Европарламента.

“Атакуват ви, защото имахте успех в тази борба и сега искат да ви унищожат политически. Оздравихте част от съдебната система, засилихте функционирането на ГДБОП в консултации с евроатлантитеческите партнъори. Трябва да се устои на този натиск, за да не се разпространи заразата на организираната престъпност в цяла Европа”, бил коментарът на Вероник Матьо по време на срещата с Цветанов.

В съобщението за визитата му в Брюксел се отбелязва още, че и тримата му събеседници смятат, че трябва да бъдат информирани всички европейски институции и Венецианската комисия за случващото се в България, както и да се предизвика дебат в Европейския парламент. Те дори обещали да алармират колегите си за тревожната ситуация в България, свързана със законодателните предложения в областта на сигурността, които могат да доведат до тежки санкции от страна на ЕК, а така също и до спиране на евросредства, уточняват от българската делегация.

Тази визита в Брюксел, където се проведе годишна среща на ЕНП, очевидно бе изключително важна за Цветанов, който заради нея отложи отказа си от депутатски имунитет, след като той му бе поискан в края на миналата седмица от главния прокурор Сотир Цацаров. Самият той декларира писмено още в първия ден на новото Народно събрание, че доброволно се отказва от защитата си от наказателно преследване, но това така и не се е случило.

Нямало логика да бъде арестуван

“Няма логика това да стане, това е начален етап на досъдебно производство”, коментира Цветанов прогнозите, че може да бъде арестуван, след като си свали имунитета, когато се върне в София.

По време на срещата си с председателя на фракцията на ЕНП в ЕП Жозеф Дол Цветанов е изразил убедеността си, че по делото му няма да бъдат събрани достатъчно доказателства за “тези твърдения, тиражирани от лидера на ПЕС Сергей Станишев в предизборната кампания”. За пореден път бившият МВР шеф припомни и лобисткия скандал “Хохегер”, възмущавайки се, че по него прокуратурата изобщо не е била толкова активна.

“За мен е важно да имаме еднакъв подход към всичко, което се случва в държавата”, каза още Цветанов, добавяйки, че случаят с откритите от държавното обвинение 350 000 незаконно отпечатани бюлетини в Костинброд е една изключително добра манипулация, инициирана от една телевизия.

Той допълни, че при разговора им Дол е дал пример със себе си, тъй като преди години във Франция срещу него било водено разследване, продължило 4-5 години. Това е политическо и трябва да се въоръжиш с много търпение, и да си щадиш нервите. Когато всичко това приключи, ще бъдеш много по-силен”, казал Дол на Цветанов.

“Всички тези действия ще се наблюдават от ЕНП и предполагам, че ще представляват интерес и за Европейската комисия, за да види какви са доказателствата и тези твърдения и внушенията, направени по време на предизборната кампания”, заяви Цветанов по повод темата за подслушването у нас, отбелязвайки, че всъщност нямало доказателства за незаконни СРС-та.

“Тройната коалиция между “Атака”, ДПС и БСП дори правораздава от парламентарната трибуна”, оплака се ексминистърът, който по време на мандата си често обясняваше в парламента кой заподозрян каква присъда трябва да получи.

Новият вътрешен министър бил свързан с Делян Пеевски

Попитан как си обяснява участието на новия вътрешен министър Цветлин Йовчев в кабинета “Орешарски” при положение, че преди това той бе част от администрацията на правителството на ГЕРБ, Цветанов кратко заяви: “Движението за права и свободи. Има много аргументи в тази посока и по-специално – Делян Пеевски”.

Бившият МВР шеф обаче изобщо не обясни какво има предвид. През последните дни това е пореден епизод от ожесточения публичен сблъсък между двамата. Цветанов неведнъж обяви, че Пеевски стои зад атаките на главния прокурор Сотир Цацаров към него. Депутатът от ДПС пък се закани, че тепърва ще излиза истината за шестте апартамента на Цветанов и за това с кои криминални лица се е срещал като министър.

По повод решението на Цветлин Йовчев да отстрани шефовете на полицейските дирекции в София, Видин, Монтана, Кюстендил, Плевен и Търговище, предшественикът му коментира от Брюксел, че “то е видно че е чистка”.

“Когато станах министър на вътрешните работи първо проведох национално съвещание, имах възможност да задам конкретни въпроси на колегите и едва след това съм се произнасял по тяхното освобождаване”, аргументира се Цветанов.

Още след вечерната си среща в понеделник с Жозеф Дол, Цветанов лансира позицията си, че реформата в МВР и ДАНС представлява по същество възраждане на Държавна сигурност и създава опасност за сигурността, не само в България, но и в цяла Европа.

“Има пълно неразбиране по нещата, които се входираха в бълграския парламент, а и те не кореспондират с цялостаната национална стратегия, приета от 41-ото Народно събрание”, аргументира се той.

Mediapool.bg

http://www.mediapool.bg/%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%87%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%80-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D1%80%D1%8E%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%BB-news207168.html

author

Кажете ни какво мислите?