Нашаите публикации:

В навечерието на Националния празник на България протестиращите в Банско  честваха  Трети март с факелно шествие

Иконом Филип Бележков разчуства всички със словото  си  по повод 135 годишнината от освобождението на България

 

Поредният протест , с който банскалии  станаха част от гражданското недоволство в цялата страна, трябваше да бъде в неделя. Ден преди  да внесат уведомителното писмо до общината / четвъртък, 28 февруари/, на официалния сайт на кметството се появи съобщение  за организирано от общинска администрация тържество  пред паметника “ Банско помни героите си”. До този момент в седмичния календар на общината информация за честване на Трети март нямаше. Такава не беше видна и в годишния културен календар на Банско, защото той се оказа за… 2012 година  . Пред същия паметник  миналата неделя   се събраха над двеста недоволни от  монополите,беднотията в държавата и политическите предателства във времето на прехода. Освен масовите заплахи към жителите да не излизат на протест и опитите за манипулация на гражданското недоволство, това бе поредния трик на  управляващите в общината, да пречат на  хората свободно да изразяват своята позиция  и съпричастност към исканията  за промяна.

Вместо да влизат в излишни и безполезни  преписки с администрацията, организаторите на протестите- Сдружение “Единно Банско” и  Местна инициативна група – решиха да направят протестно факелно шествие  вечерта  на 2 март, в предверието на Националния празник на България.

“ Празникът се прави от хората, от личното осъзнаване на тази свята дата. Не под строй и не като   пасивни участници в   до болка  познати церемонии” , каза Илиян Недялков от “ Единно Банско”. Истински прочуствено слово за Трети март,  за  високата цена на свободата ни, за святата памет на героите , за ролята на Църквата в  освободителното движение   и за дълга на днешното поколение , направи свещеникът Иконом Филип Бележков. Той обяви и присъединяването към  протестите на Сдружение  “ Света Троица” , чийто председател е.Млад мъж гордо държеше портрета на Левски и с патриоточно чувство прочете „Байовци” , като завърши речта си с думите „…имам чувството , че писмото е писано снощи…”

 Участниците в  протеста и празника  направиха и оригинална викторина   за лъжите и обещанията на политиците, които трябва да помним.  В нея имаше въпроси от рода : “ Кой ни обеща, че ще се оправим за 800 дни?”  “ Кой изрече репликата “ Иване, кажи си” и към кого бе насочена тя?”, Кой политик е по-успешен рокер отколкото премиер?” и “ Кой се оплака от лошия човешки материал в България?”.  Като награди бяха раздадени факли и след запалването  им като символ на възродената свобода и достойнство на  българския народ,  факелното шествие, под звуците на патриотични песни, премина  по централната  улица и се върна пред паметника на  Никола Вапцаров.

DSCN7822 DSCN7827 DSCN7842 DSCN7839DSCN7807 DSCN7832 DSCN7851

 

 

author

Кажете ни какво мислите?