Нашаите публикации:

Уважаеми приятели,

Въпреки жалките пиарски опити на кмета на Банско да прикрие загубата на Театралния фестивал във формата, в който бе създаден от предишното ръководство, изместването му вече е факт. През последните две години само наблюдаваме как в Разлог се наслаждават на плодовете от инициатива, която  се роди и отгледа в Банско.

Нещо повече.

Миналата година кмета заяви, че фестивалът в Банско ще бъде по-добър от този в Разлог, което освен, че е безобразна проява на наглост и зле прикрит комплекс, е и обида за  театралната гилдия в България. Най-вероятно кмета и екипа му продължават да считат, че и тази година „нашият” театрален фестивал е много по-добър от оригиналния (сега провеждащ се в Разлог), но е ясно, че туристическите, социалните и културните ползи от един такъв фестивал вече отиват в Разлог.

Подобен резултат сигурно е в съвпадение с кредото на кмета за управлението на общината ни – „Ще управлявам без компромис”, което се надяваме да не сте забравили. И не бива да забравяте, защото за две години наблюдаваме само деструктивни действия в много сфери на обществения ни живот. Ако нещо въобще се изгражда, то е  “довършителни работи” на  наследеното. Не се съмнявайте в това!

За посветените в театралното изкуство, както и за всички, които обичат да му се наслаждават, сме направили скромно сравнение на двете събития чрез буквални цитати на информационни бюлетини в регионалната преса.

 

ЗА БАНСКО:

 

„…НА КАСАТА НА ЧИТАЛИЩЕ „НИКОЛА ВАПЦАРОВ” ВЕЧЕ СЕ ПРОДАВАТ БИЛЕТИ ЗА ПОСТАНОВКИТЕ ОТ „ЛЕТНИТЕ ТЕАТРАЛНИ ПРАЗНИЦИ”

Почитателите на Мелопомена могат да закупят вече билети за постановките от „Летни театрални празници” 2013 в Банско. Билети се продават на касата на НЧ „Никола Вапцаров” и са на стойност от 5.00 лв. Касата работи в делнични дни от 10:00 ч до 18:00 ч.

Дни остават до началото на Театралните празници в Банско, но за някои от постановките вече са резервирани и купени най-добрите места. Интерес към спектаклите проявяват зрители не само от Банско, но и от морските ни курорти – Варна и Бургас, където се рекламира събитието.

Летните театрални вечери ще бъдат официално открити с постановката на Народен театър „Иван Вазов” – „Крадецът на праскови” с участието на Мариус Донкин, Аня Пенчева, Юлиян Вергов и др. С постановки ще гостуват още и Драматичен театър „Сливен” и „Пловдив”, както и Театър „Българска армия”.

Община Банско не е забравила и малчуганите. За тях в четвъртия ден на празниците Централен куклен театър „София” ще ги зарадва със спектакъла „Малките плодчета”. За всички деца постановката ще е безплатна.

Тази година в рамките на празниците се предвижда рецитал на Елена Калайджиева по стихове от книгата „Багри” на Константин Икономов и концерт на Михаела Филева & VenZy, който ще закрие летните театрални вечери…”

ЗА РАЗЛОГ:

„…ПО ЧЕРВЕНИЯ КИЛИМ: РАЗЛОГ В ПЛЕН НА ТЕАТРАЛНА МАГИЯ, ПОСРЕЩА СЪЗВЕЗДИЕ ОТ АКТЬОРИ

На 24 юни в 19:30 часа на площада пред културния дом в Разлог кметът Красимир Герчев посреща театралните звезди на България. Те ще преминат по червен килим под аплодисментите на техните фенове. Сред официалните гости на театралните празници в Разлог са Асен Шопов – режисьорът на “Да се провреш под дъгата”, Мартина Вачкова, Катето Евро, Александра Сърчаджиева и Иван Ласкин. В планинския град идват още Владимир Люцканов – директор на Младежкия театър, Бина Харалампиева – директор на театър “Зад канала” и режисьор на “Господин Балкански”.

От 24 до 30 юни жителите и гостите на Разлог ще се потопят в магията наречена театър. Афишът на театралните празници в Разлог „Звездите на театъра” съдържа едни от на най-добрите театрални представления за сезона.

Всичко започва на 24-ти с представлението „Да се провреш под дъгата” на Народен театър “Иван Вазов”. Представлението ще разкаже историята на петима безнадеждно болни от туберкулоза мъже в разцвета на силите, настанени в планински санаториум. И петимата са с различни професии и противоположни характери, морал, разбирания за живота и света, и петимата са разядени от цинизъм, отчаяние, безверие и животинска жажда за живот.

След бляскавото начало на 25-ти юни следва една разтърсващата история за любов, страст, насилие, предателство и отмъщение. Щафетата поемат Нона Йотова, Иван Юруков и Дарин Ангелов с “Царството земно” на народния театър. “Няма нищо в цялото царство на земята, което би могло да се сравни с едно-единствено нещо – онова, което може да се случи между един мъж и една жена. Само то може да бъде съвършено.” Така Тенеси Уилямс е дешифрирал същността на пиесата си “Царството земно”.

На 26 юни в Разлог е време за “Секс, наркотици и рокенрол”. Уникалният спектакъл на Театър “Българска армия”, превърнал се в култов за няколко поколения зрители навърши 20 години на сцената. Непредвидимите и зашеметяващи – Ивайло Христов, Дони и Коцето –Калки ще взривят салона на читалището.

„Хората от Оз” – Цветана Манeва, Радена Вълканова, Атанас Атанасов, Стефан Вълдобрев, Вежен Велчовски ще се качат на сцената в Разлог на 27 юни. Те ще ни говорят за любов, защото “Във влюбването, за разлика от всички останали емоционални състояния, има и надежда. В страстта има отчаяние. В обичта – няма страх.” “Хората от Оз” е нещо като дълго любовно писмо без адресат.

Вътре е написано всичко, което искаме да кажем на тези, които обичаме или сме обичали някога.”, казва Яна Борисова.

Бляскавото актьорско трио Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Захари Бахаров идват в Разлог на 28 юни с техния нов спектакъл “АРТ “. Тогава ще разберем, какво става, когато благодарение на една картина трима приятели осъзнават колко са различни и това води до тотален срив в отношенията им. „АРТ” е спектакъл за приятелството и омразата, за умението да се чуваме и да уважаваме избора на другия, за дребните камъчета в обувката на живота ни, за хората амеби, грандомани и практици.

На 29 юни е време за едно уникално шоу – музикалният спектакъл на Румен Цонев “Ритъм енд блус 2” ще открехне завесата за невероятни истории из живота на прочути композитори. Актьорите Филип Аврамов, Албена Михова, Стела Стоянова, Стоян Младенов, Петър Калчев, Йорданка Илова, Симеон Бончев, Жени Александрова – Лечева, Милена Спиридонова, Красимир Спиридонов, Христина Пипова и със специалното участие на Христо Мутафчиев ще пеят на седем езика, ще свирят на пиано и цигулка, даже на две цигулки, ще изпълнят музика от средновековието до наши дни, ще танцуват на палци още много чудеса на изкуството.

Завесата на тазгодишните театрални празници ще бъде спусната на 30 юни с “Господин Балкански” на Младежки театър “Николай Бинев”. Представлението има куп награди, сред които златен Кукерикон 2013 за главна мъжка роля на Герасим Георгиев-Геро, златен Кукерикон 2013 за режисура на Бина Харалампиева, награда за мъжка роля на Друмеви театрални празници” 2013 г. на Гарасим Георгиев – Геро, награда за мъжка роля на Международния фестивал на комедийния театър в Габрово 2013 на Гарасим Георгиев – Геро, номинация АСКЕЕР 2013 за главна мъжка роля на Герасим Георгиев-Геро… ”

author

Кажете ни какво мислите?