Нашаите публикации:

Висшият съдебен съвет осъди опитите за внушения за изпълняване на политически поръчки от страна на прокуратурата. Магистратите приеха декларация в защита на главния прокурор Сотир Цацаров и прокуратурата на Република България.
В нея се казва: „По време на изборите лидери на политическа партия заявиха публично, че българската прокуратура участва в сценарий за дестабилизация на страната. По повод досъдебното производство за печатницата в Костинброд действията на разследващите органи бяха определени като национално предателство, извършвано с цел да бъде заличена информация в службите за безобразия, извършени от разследващите. ВСС намира тези публични изявления на политици за недопустими. Те обслужват само конюнктурни интереси и оронват авторитета на съдебната власт. ВСС категорично подкрепя българската прокуратура, която е длъжна да се съобразява единствено със закона и принципите на правовата държава, и ще реагира остро при всеки опит съдебната власт да бъде употребена по политически цели, независимо от страна на кой политически субект”.
Темида не е сляпа и още по-малко глуха. Тя знае кога и как е насилвана, коментира декларацията Камен Иванов, член на ВСС. Според него квалификациите въздействат на съзнанието на обществото.
Декларацията не дава оценка на работата на прокуратурата вън от ролята на нейното конституционно положение да следи за спазването на закона на страната, обясни Иванов.
Тази декларация няма никакъв политически оттенък, ние трябва да заявим нашата позиция, защото българските прокурори и прокуратура са обвинени, че дестабилизират страната и извършват държавно предателство.
Безсмислено се използват много тежки квалификации към прокуратурата, защото в определен момент действията ѝ не се приемат от дадена политическа сила, каза Камен Ситнилски. По думите му общественото изразяване на мнение трябва да става в съответния и коректен тон.

 

информацията е на агенция Крос

author

Кажете ни какво мислите?