Нашаите публикации:

nikolai-conev (1)

Бившият военен министър Николай Цонев, коментира пред сайта www.glasove.com изявлението на външния министър Даниел Митов:
„Има споразумение между правителствата на Република България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, подписано през 2006 година. То малко разширява обхвата на това, което е подписано в предишния договор за членството ни в НАТО и касае главно съвместните българо-американски съоръжения, които се намират в Ново село.
Обявените намерения за разполагане на военна техника в България са в рамките на споразуменията, постигнати в Уелс и в рамките на сътрудничеството, което имаме в сферата на сигурността и отбраната със САЩ, подписано от 2006 г. от тройната коалиция. Става дума обаче за рамково споразумение, като към него има 16 или 17 анекса, които конкретизират за какво точно става въпрос. Но в никакъв случай не става въпрос за тежко въоръжение или на части на друга армия в България.
Влизането на военнослужещи, на въоръжения и на техника в страната, или излизането им по линия на НАТО, се решава от Министерския съвет с постановление. Ако наистина САЩ искат да докарат тук танкове за обучения или за каквото и да е, необходимо е да има Постановление на МС за конкретния случай. На мене не ми е известно такова да има.
Това, което Даниел Митов е казал, е чисто герберска простотия, която винаги се оправдава с другите.Българският военен министър да ходи да пита американския посланик дали това е вярно… Това е безумно! За да каже военният министър на САЩ, че ще се настаняват оръжия и танкове в България, значи това е договорено поне 5 месеца по-рано. Няма обяснение за вчерашното твърдение на министър Ненчев, че няма официално предложение от американска страна. Едва ли американският министър на отбраната ще каже нещо, което не е договорено предварително. Това говори, че или крият от Ненчев и той не знае, или толкова зле се ориентира в тази материя, че не разбира за какво става въпрос. За влизане и излизане на техника и военнослужещи има цяла глава в Закона за отбраната и въоръжените сили, където се третират тези въпроси. Пак подчертавам, трябва да има решение на правителството“.

Afera.bg

author

Кажете ни какво мислите?