Нашаите публикации:

Промените в плана за управление на националния парк Пирин, които дават възможност да се строят още ски писти над Банско и Добринище, все пак ще бъдат задвижени. Екоминистърът Юлиян Попов ще изпрати текстовете за съгласуване на министерствата. Това е последна стъпка преди приемането им от правителството.

Тази информация беше съобщена в сряда след среща по проблемите на Пирин между природозащитници, концесионера “Юлен”, община Банско и експерти от министерството. На нея представителите на общината поискали Попов да задвижи измененията в плана, приети от Висшия експертен екологичен съвет към ведомството на 19 февруари. От екокоалицията “За да остане природа в България” обаче поискали решението на експертния съвет да бъде анулирано, да премине през екооценка и след това да се разглежда отново. Попов обяснил, че няма друг законов ход освен да вкара разрешението за още писти за обсъждане в МС, разказаха участници в срещата.

Министърът първо твърдеше, че ще остави решението на следващото редовно правителство, а после, че ще ги задвижи след обсъждане в обществения съвет към министерството. Съветът се събра миналата седмица, но по други въпроси. В сряда Попов обяснил, че първо е бил подведен, че може да остави въпроса на следващия кабинет. В последствие разбрал, че дори има срок, в който трябва да предложи измененията за гласуване в Министерския съвет.

На срещата е обсъждан още и концесионният договор между държавата и “Юлен” за ски зоната над Банско. През 2011 г. вече бившият министър на околната среда Нона Караджова обяви, че замервания на ековедомството показали, че “Юлен” използва почти два пъти по-голяма площ от предоставената по договора. От компанията оспориха резулатите. Вчера на срещата е показан правен анализ, направен по искане на екоминистерството от външни консултанти. В него се казвало, че има неясноти в договора, които водели до различното тълкуване за границите на ски зоната. Това е и тезата на “Юлен”. Според природозащитниците обаче неясноти няма. След срещата те отново заявиха, че докато този проблем не се изчисти, не трябва да се променя планът за управление на парк Пирин.

Очаква се следващата среща по проблемите на парка да е другата седмица. На нея екоминистерството се ангажирало да предостави по-пълна информация за границите на ски зоната над Банско, за концесионните плащания за ползването й, както и за контрола на държавата над концесионера.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1910758

author

Кажете ни какво мислите?