Нашаите публикации:

хаджигаев

ВАНЯ СИМЕОНОВА,  септември 2013

– Г-н Хаджигаев, от няколко месеца сте без постове, не членувате в партия, успяхте ли да преосмислите последните си години под знамето на ГЕРБ и да преброите с колко милиона лв. на печалба излязохте от политиката?
– Да, преброих – имам 600 000-700 000 лв. кредити и търся обекти за строителната си фирма, за да осигуря работа на хората си.

– Не ми казвайте, че от политиката не се печелят пари.
– Печелят се, и то много – главно от обществени поръчки и по проекти, но затова трябва да си кмет, депутат или министър. Областен управител не може да влезе в тази схема, той е второстепенен разпоредител на средства и един пакет тетрадки, ако рече да купи за администрацията, Министерският съвет трябва да му гласува разхода. Аз пари никога и от никого не съм търсил за себе си. Признавам си – търсил съм работа от Бойко Борисов за фирмата, защото това е единственият начин работниците ти да не гладуват, но пък и Бойко не ми е давал. Информацията за обществените поръчки е публична – вижте кои фирми печелеха големите обществени поръчки в Благоевград и ще се убедите, че не лъжа.

Други взеха поръчките и за интерната, и за осветлението, и за ремонтите. И специално интернатът ми е голямата болка. За него ходихме при Бойко с Петър Михтарски, Иво Андонов и Йордан Андонов. Казах му на Борисов: “Началник, трябва да го направим, ти нали ми обеща”. Бойко Борисов се обади по телефона и на другия ден ни бяха отпуснати милион и нещо. И сега какво? Интернатът е готов отвън, вътре нищо не е пипнато и децата не влизат. Празен е.

– Въпреки разлъката Ви с ГЕРБ Вие продължавате да говорите с уважение за експремиера. Продължавате ли да се чувате с него?
– Не, не ми се е налагало, но съм убеден, че ако му се обадя, ще ме приеме. На него аз гарез не мога да му гоня, единственият му грях е, че се довери на Цветанов и заради него предаде хората. И мен ме предаде. Във вторник ми казва: “Ти ще бъдеш кмет на Благоевград”, в събота идва Цветанов и представя Атанас Камбитов. И това въпреки че имахме социологическо изследване, направено от “Алфа Рисърч”, според което аз водех с 56,4% пред останалите кандидати за кметове на Благоевград – след мен беше Лазар Причкапов с 4,1%. Казахме за проучването на Бойко и Цветанов, но изобщо не пожелаха да го видят. Това обаче вече няма значение – не е важно как Камбитов е станал кмет, трябва да се уважава институцията и да го оставят да работи.

– Кое беше по-голямото предателство – това, че не Ви издигнаха за кмет, или че Ви свалиха от областното председателско място на ГЕРБ?
– Второто. Защото за пореден път губиха времето на членовете на ГЕРБ да правят номинации, за да изказват, да пишат декларации в моя подкрепа, да отстояват позиции и да гласуват, за да не зачетат изобщо мнението им. Цветанов просто каза: “Даниела Савеклиева ще е областен председател”, и стана. Абсолютно по същия начин пак Цветанов я направи и депутат.

Проблемът е, че подмяната на вота продължава. Преди няколко седмици, при последната ни среща с Бойко Борисов след напускането ми на ГЕРБ седях до него и видях на масата отпред подписка от 11 общински ръководители на партия ГЕРБ в Благоевградска област, които искат да я сменят. 11 от 14 общински структури е притесняващо много. Въпреки това съм убеден, че никой няма да я пипне. Но пък и защо ли се чудя, като преди няколко години лично аз скъсах друга декларация, подписана от членове на Жени ГЕРБ в Благоевград, които настояваха да свалят Савеклиева от председателския пост.

Разбирам ги председателите на общинските структури – от много време ГЕРБ е на практика без областен председател и всъщност функциите на Савеклиева се изпълняват от кметовете на Банско и Благоевград. Въобще в ГЕРБ всичко става така – хората по места гласуват едно, Цветанов решава друго и става на неговото. Така беше и с подредбата на съветническата листа – помня, че Лазар Андреев беше по протокола за предложението ни трети или четвърти, а след 2 дни бе изваден без всякакво обяснение.

– Друг предаде ли Ви?
– Много хора. Един Калин Каменов, когото 2,5 години го водех на заплата във фирмата ми. Не си спомням като какъв го бях назначил и какво вършеше, но редовно си получаваше заплатата. Смятах го за нормално – нали обща идея ни обединяваше, трябваше да си помагаме, а той беше без препитание по онова време. Сега ГЕРБ плачат, че им бил много кадърен кадър. Ами защо тогава Савеклиева не му поеме издръжката?
И не беше само Каменов. Зоя Димитрова беше друга видна гербаджийка, която 1 година също беше на заплата във фирмата ми. Къде кой без работа останеше, Хаджигаев беше насреща. Далеч съм от мисълта, че само аз помагах, но като цяло бяхме много малко, на пръстите на едната ръка могат да се преброят. Например хората, които помогнаха финансово и с работа за изборите в Мусомища, бяха Георги Качев, Наско Камбитов и Данчо Андонов. На частичните избори в Разлог бях аз. Тогава на Любчо Татарски очите не му видяхме. И не съжалявам, защото сегашният кмет на Разлог Краси Герчев една лоша дума не е казал за никого, свястно момче излезе.

– А има ли хора, на които искате да се извините за нещо?
– Има, и не са един и двама. Извинявам се на много директори, че ги смених, когато взехме властта. Това беше грешка и никога повече няма да я повторя. Във всяка партия има кадърни хора, но ние тогава не го осъзнавахме. Махнахме свестните, за да сложим уж наши, които се оказаха трагедия. Като един Огнян Чилев на Регионалната здравна инспекция например.

Издигна го партийната организация и понеже в Министерството на здравеопазването срещу него имаше сериозен негативизъм, съм ходил да се моля в дома на един бивш министър да го направят него. Или Иван Кунев на Пътно управление.. Преди 2 дни се сетих за него – срещнахме се в София с бившия шеф на АПИ и той ми припомни как водих Кунев в кабинета му, за да ходатайствам да го назначат. Сега тези хора не ме поздравяват. Защо” Защото съм им помогнал” В крайна сметка аз никога не съм подавал молба да ме назначат някъде и по тази причина никой никога не е ходатайствал за мен, а те са писали и аз съм ги влачил по София, за да удовлетворя началническите им амбиции.

Това бяха част от директорите ни – седнаха в столовете на професионалисти, без да имат хал хабер от това какво трябва да вършат. Добре все пак, че не вдигнахме метлата докрай и оставихме един Ради Георгиев на Басейнова дирекция, Ангел Георгиев на РИОСВ, Станислава Поповска на Регионалната служба по заетостта, Златев на НОИ. Не бяха от ГЕРБ, но си седяха добре на местата и си разбират от работата. И ми е много смешно, като гледам как сега депутатите ни от ГЕРБ се тресат и се възмущават от трибуната, че им махали качествените хора. Ами нали същото направихме! И защо не реагираха, когато махнаха наистина качествените Божидар Спасов на “ВиК”, Гергов от Горското, ами реват за Калинчо.

– На кого точно от бившите директори искате да се извините?
– Много са, затова няма да изброявам, за да не пропусна някого. Но специално искам да се извиня и на бившия кмет Костадин Паскалев заради битката, която водих с него. От тази битка загубиха благоевградчани – можеха да имат 1-2 булеварда повече. А ние какво правехме – спирахме проекти, заяждахме се с него. Една абсолютно глупава и безпринципна опозиция, само защото той е от БСП.

– Срещате ли се с хора от ГЕРБ?
– Разбира се, там има много качествени и свестни хора, с които винаги ще останем приятели. И много ме е яд, че продължават да ги използват. Това са хора, чието мнение нито веднъж не бе чуто. Не мога да разбера защо продължават да вярват в една идея, която бе употребена изцяло за личните облаги на Цветанов и Фидосова. Използваха ги, за да имитират някаква масовост и дейност, сега ги използват за автобусната демокрация – разкарват ги като пионки в София да протестират срещу правителството.

– Каните ли ги да дойдат в партия БАСТА?
– Само ако желаят. До момента има 30-40 подадени молби за напускане от ГЕРБ, приблизително толкова са и постъпилите заявления за влизане в БАСТА, но далеч не всички напускат Цветанов, за да дойдат при нас.

– Колко души ще поведете към София за предстоящото учредяване на новата партия?
– Няма да са много, защото този път не гоним количество – видяхме до какво ни доведе то, а гоним качеството – в зала 3 се събират 1800 души и са напълно достатъчни. Ние петимата, които първи напуснахме ГЕРБ /б.р. – другите са Мирослав Найденов, Емил Димитров, Иван Петров и Павел Димитров/ няма да заемаме ръководни длъжности. За изборни като кметове не сме решили още, ще видим. Категорично обаче сме решили да останем по-встрани. В 11-членното ръководство на партията ще изберем само млади хора, които до момента не са били във властта, а ние – 7 души, ще се структурираме като Съвет на ветераните, който ще има право на вето на решенията. И двете ръководства ще се гласуват на учредяването.

– Мирослав Найденов няколко пъти обяви, че се бои за живота си. Вие боите ли се за Вашия?
– По-рано Миро, като ми ги разправяше тези неща, не го вземах много насериозно. Напоследък обаче разбрах, че Цветанов е разпоредил ожесточена кампания срещу нас. Започнаха някакви калища да се изливат срещу семейството ми и сега вече гледам по по-друг начин на притесненията на Найденов. И ако Борисов е човекът, когото познавам от миналото, а не е вече напълно зомбиран от Цветанов, той просто трябва да се намеси и да спре тази гадост, защото е гнусно атаката да се прехвърля на децата.

– БАСТА ще се учреди на 22 септември, ако прогнозите за следващи парламентарни избори през месец май следващата година се сбъднат, ще имате ли време да се организирате и да участвате?
– Трудно ще е.

author

Кажете ни какво мислите?