Нашаите публикации:

DDS

Каква е равносметката за две години управление на обшина Банско? Равносметка няма. Мрак и унижение, кражби и хвалби на група престъпници разследвани и осъждани за сериозни злоупотреби срещу държавата.

 

Имаме един “КМЕТ”, които се състои от пари, политика, престъпност и “нов ред”, плюс унизени хора работещи в заключената община. Повтаряме тази формула от 2 години, но кой да чете! Единственото завоевание на жалкия ни “КМЕТ” е тя, “ властта”, която едни наричат плутокрация,  други – олигархия, а нейното истинско име е престъпление срещу държавата (ДДС-то),  срещу общината и хората в нея. Престъпления от алчност.
И целият ни живот е заложник на битката между “нашата” и “не-нашата” власт. Само че нас ни няма в тая схема, НИКОЙ НЕ МИСЛИ ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ НУЖДИ НА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА. Защото ние сме само една досадна, но за щастие – временна пречка, сламка някаква, по  пътя на лакомията към забогатяването на наш гръб. Искането за промяна се провали. Изгоря, стана си самодостатъчна и изпадна в самоотегчение. Самоуби се. Поради болезнено самовлюбване и безкрайно самовъзхищение на човек лавиращ в обстановката само с една единствена цел лично облагодетелстване.  Самотна гейша,  работи сама за себе си.  Удави се като Нарцис, прехласнат по собствения си имагинерен образ (най-бездарният и мазен PR, който сме виждали преди изборите през 2011 г.  Ами сега ?!?).

И сега нашите великолепни избиратели към промяната за ново промишляват скръбно:  “Защо стана така?”, “Как стана така?”, “Какви сме ние?”, “Защо сме такива?” и изобщо – “Не  беше такава идеята?”
Промишляват сега. След 2 години високомерие и простотия. След неизвестен брой публични “изяви”, разграничавания, разврати по общината.  И след бесен, мракобесен, шпицкомандаджийски остракизъм срещу (инако) мислещите. Не оправдаваме предишното, но изобщо не приемаме настоящото, което е символ на простотия и арогантност.

И така да разкажем малко с факти след двугодишното безочливо крадене на групата на ПРОВАЛЕНИЯТ ДЕПУТАТ.

 

Откраднати проекти от „ЛОШИТЕ” преди и наглостта да говори как те са ги променили иначе слънцето нямаше да изгрява без тях и тяхното божество наречено БОКО ТИКВАТА.

Направете поне един проект за идните, защото това ще Ви е последния мандат ако не го прекъснем преди това.

Пътят към Кремен и другите села е пак проект на „лошите” преди. Да, но благодарение на тези лоши, сега вие имате работа и смело прибирате комисионни. И досега не можахте един проект да изработите и да направите нещо смислено за обикновените хора. Вижте газификацията, нямате и 500 метра срещу 12 км от предишното управление. Защо мълчите като лумпени в общински съвет и не отговаряте на сериозни  въпроси зададени от опозицията,  а разчитате на квадратните и плоски глави наречени мнозинство. Защо загробихте общината с кредит от 10 млн. за прословутия воден цикъл, защо не се допитахте до хората или имате само една единствена цел и идея: алчност и забогатяване. Обяснете им ако откажат парите от Европа кой ще връща парите? Ние ли, обикновените хора? А цената на водата колко ще стане? Два, три лева за куб. м., предвид алчната натура на управляващите, които гравитират около една цел – комисионните от проектите. Ами поддръжката на пречиствателната станция, химикалите, персонала или пак си мислите , че ще поставите електорат с квадратни глави който ще блее по един Нарцис мислещ се за богоизбран. Общината превърнахте в лоша мащеха. Ще ви запомним единствено със закрития детски Център за работа с деца.

Новооткритият Старчески дом в с. Места как така го предадохте на хора с деменция. Как така ли, от некадърност, защо докарахте хора от другия край на България с тежки заболявания ами не се преборихте да остане в полза на старите хора от околните села, които имат нужда от внимание през студените зимни месеци. Но те откриват и пак всичко от преди било лошо, а вашето „невероятно”.

Не финансирахте ли незаконно, с безлихвен заем общинско дружество, регистрирано по ТЗ, не прехвърляхте ли пак незаконно суми по различни пера в бюджета на общината. Не направихте и най-малкото усилие да  отговорите на неудобно задаваните въпроси по тези противозаконни лупинги с обществени средства. Не пожелахте по никакъв начин да представите отчет за финансовите резултати на общинското дружество „Общински паркинги – Банско” ЕООД. Защо? Защото е тотално губещо. Това са неудобни истини!

Крещящо необходим е нов формат на управление. Необходима е и подмяна на подправките. Вие не сте героите на нашето време, а и ние не сме таласъмите. Вече на всички е ясно, че не можете да се справите с предизвикателствата за развитие на Банско.

 

Ето кратка равносметка и оценка за развитието на различните сфери за две години управление:

  1. ПРОЕКТИРАНЕ И УПРАВЛЕНСКА КОНЦЕПЦИЯ

Не съществува концепция за развитие на социално-икономическия статус на общината. Изпълняват се важни инфраструктурни и стратегически проекти, които са инерция от постигнати цели от предишното управление. Качеството на подготовка и управление на проекти е възложено на човешки ресурси с неподходящо образование и степен на опитност и подготовка, чиито подбор беше извършен на база политическа принадлежност. Няма представени за обсъждане и развитие на нови значителни проекти и стратегически цели. Пълно мълчание за развитието на ски зоната в гр. Добринище, неясни и неефективни послания на кмета за втори кабинков лифт в Банско със слаба обществена подкрепа и подчертан политизиран подход към решаване на този важен въпрос.

Замъглена среда по отношение на изпълнението на най-важния проект – водния цикъл. Съмнителни изпълнители в съдружие с „Балканстрой” АД и стартиране на изкопните работи към края на октомври. Абсолютна липса на яснота за финансовия план и рамките за съфинансиране на проекта за сметка на общината. Много слабо популяризиране и публичност на основните дейности и гаранции по качеството на изпълнение.

Пълно отсъствие за визия на управление по посока на стимулиране и подпомагане на развитието на бизнес средата. Утвърден е принципа „ако не помагаме, то поне не пречим”. Впоследствие в общината ни се утвърди устойчива неблагоприятна бизнес среда, която в комбинация с други негативни тенденции влошава като цяло развитието на града ни.

Оценка: 2 от 10

  1. БЛАГОУСТРОЯВАНЕ И РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ

Въпреки предизборния лозунг на кмета, че не иска да живее в такъв град на фона на мултимедийни снимки на улици в незадоволително състояние, същите тези улици към настоящия момент са в още по-окаяно състояние. Като цяло изкърпването, ремонта и рехабилитацията на улиците се осъществява по стопански начин от „висококвалифициран” персонал от шофьори и гаражни работници. Резултатът е извършени „висококачествени” ремонти с около средно 1,5 см по-високи нива на настилката по целия град. Само за 2013 г. са предвидени 1, 749 млн. лв. за тази дейност, но резултатът някак си не съответства на тази сума и състоянието на улиците ни не е присъщо на световен курорт.

Предвидени бяха дейности по естетизиране на входно-изходните зони на гр. Банско. За естетизирана можем да приемем само тази откъм Разлог. При скорост на изпълнение 1 зона за две години, излиза, че за останалите две години ще бъде естетизирана само още една.

Кмета има намерение да продължи предишната инициатива за изграждане на детски площадки, но като че ли има проблем с поддържането на съществуващите такива. Има проблеми и с поддържането на градския парк. За него парка съществува само в границите от централния вход до малкия шадраван. Останалите 49 декара най-вероятно са отговорност на някой друг кмет (надяваме се да кмета на Разлог, защото той явно се справя с поддържането на паркове).

Построяването на приют за бездомни кучета остана за пореден път само като надпис в бюджета. Приюта за кучета беше любима тема за дебат от страна на кмета и председателя на ОбС до преди две години, но от тогава упорито мълчат по темата.

Не само, че не се справят с изграждането на важни обекти, но съществува и сила на разрушение! С лекота управлението ни разрушава. Унищожи Центъра за работа с деца с лекомислени мотиви и оставиха последствията да се понесат от деца и родители.

Унищожиха красиви дървета по улиците на Банско без намерения за адекватна рекултивация, поради което се стигна до боядисване със зелена боя на изсъхнал посадъчен материал.

Унищожи се павираната настилка в района на военното поделение без логическо обяснение поради каква причина.

Унищожи се и средата на гостоприемност и чувство за релакс в новопристигналия турист с приветливото му посрещане от служители с жълти елеци от безмислената и определено скъпо струваща синя зона.

Оценка: 3 от 10

  1. РЕМОНТИ И НОВО СТРОИТЕЛСТВО

Политиките по ремонт се състояха предимно за ремонт на кабинета на кмета. Под надслов „ремонт на сградата на общинска администрация” се ремонтира из основи кметския кабинет и офиси в близост до него. Това струва на гражданите около 150 000 лв., както и унищожаването на Ритуалната зала. Освен, че ги лишиха от ползването й по предназначение, управляващите поругаха труда на видния бански дърворезбар Борис Зографов, чието прозиведение е заснето в учебник по дърворезба за Художествената академия.

Около 100 000 лв. бяха похарчени за ремонт на административна сграда за офиси на „Общински паркинги Банско” ЕООД, което управлява синята зона. С това се увеличават загубите от дружеството и за около година те възлизат на около 400 000 лв. Не е ясно за сметка на кои плануваните дейности ще бъде покрита тази загуба.

Оценка: 2 от 10

  1. СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ

Управлението се провали тотално в развитието на предлагане на социални услуги. Не успя да стартира функционирането на старчески дом в Местенския регион. Вместо това позволиха да се отвори лудница, в която изпратиха лица от цяла България и в която няма желаещи за работа.

Няма яснота с политиките по отношение на бъдещето на СУПЦ. Наблюдава се само нагаждане към предлаганите от държавата социални услуги.

За 2013 г. са предвидени 200 000 лв. за изграждане и обзавеждане на социална кухня. В същото време в училищата се извършва хранене на децата от приближена по интереси и партийност механа, която между другото се афишира като водеща в региона.

Оценка: 2 от 10

  1. АДМИНИСТРАТИВНО ОБСЛУЖВАНЕ И ДОСТЪП ДО ИНФОРМАЦИЯ

Административната реформа в общинска администрация Банско е в остър конфликт със стремежа за подобряване на обслужването. Прекратяването на директния достъп на хората до чиновниците никак не се харесва на населението и създаде негативен ефект за развитието на града ни. Концепцията за подобно обслужване не кореспондира с броя на населението на общината ни и със утвърдените традиции за непосредствен и свободен достъп на гражданите до административните услуги.

На практика не се наблюдава подобрение или надграждане на административното обслужване на гражданите, а само своеобразно капсуловане и самоизолиране на управляващите чрез затваряне на входната врата.

Оценка: 2 от 10

  1. КУЛТУРА И ОБРАЗОВАНИЕ

Ежегодната програма за културни събития представлява просто копи-пейст от предишното ръководство. Разликата е, че се прекрати празнуването на банската традиция с мотиви, които все още остават тайна. Най-вероятно същата тайна, поради която на бърза ръка се разформирова Центъра за работа с деца.

Няма нови инициативи за събития в стремеж за утвърждаване на летен туристически сезон. Няма и ясна концепция за опазване на културно-историческото наследство.

Приходите от билети на читалището са намалели двойно от 22 000 лв. през 2011 до 8 000 лв. през 2012 г. Причината е изместването на утвърдения Театрален фестивал, по време на който се представяха най-продаваните спектакли в столицата. В замяна получихме представления от посредствен ранг и това е видно от приходите на читалището, респ.  приходите на туристическия бизнес.

Няма развитие в последните две години в дейността на читалищата. Опитите за създаване на фолклорен ансамбъл затихнаха и движението в тази сфера е само в посока надолу.

Управляващите взеха набързо скроено решение за придобиване на собственост върху две професионални гимназии – ПГССТ и ПЛТГ. Нямаше ясна концепция за развитието на тези училища, както липсваше и правен и социално-икономически анализ за тази дейност. Прозряха други интереси в посока на конкретни наематели и бъдещи купувачи. Така или иначе благодарение на разумните решения на ресорното министерство и на учителските колективи, това поредно недомислено намерение бе осуетено.

Липсват всякакви инициативи и програми за привличане на ученици освен назначаване на неподходящи директори и председатели на настоятелства на политически принцип. Развитието на качеството и атрактивността на образованието е катастрофално и логично интереса към училищата се измества към гр. Разлог.

Оценка: 3 от 10

 

ОБЩА ОЦЕНКА: 23,30 % обществена подкрепа

 

 

Относно уволненията на „ценни кадри”от ГЕРБ на Кмета слънце:

Подобострастните лакеи на ГЕРБ днес са първи революционери, храбри граждани, истерични изобличители на своите идоли и господари, заради които до оня ден съдеха, осъждаха и разтерзаваха всеки, дръзнал да докачи ореола на властващите простофили. Назначихте кадри, които предизвикват смях веднага, след като се разбере кои са. Задоволихте нуждите на погербените за намиране на работа, но не разполагате дори с един качествен и релевантен служител. Можете да ги показвате на всякъде и в различни роли – на пресконференции, на всевъзможни отчетно-изборни събрания и мероприятия, но всички знаем, че не стават. Нито един.

 

Имаме да спасяваме община, имаме да се преборваме с доказани престъпници и всяко разделение лишава тази наистина колосална и титанична битка от нейната истинска основа и от нейното общо, гражданско основание.

Но докато ние, гражданите, искаме да изритаме КРАДЕЦА и да спасим общината, някой иска да заличи тази община. Окончателно.

Благодарим на всички – познати и непознати, съмишленици и съдейственици, които участват в битката срещу алчността. На всички, които ни възнаграждават със своята подкрепа и приятелство. Не защото мислят като нас. А защото мислят.

Бог да пази свободата.

 

ЕДИННО БАНСКО

www.edinnobansko.com

author

Кажете ни какво мислите?