Нашаите публикации:

pirin_herewasaforest_cveta

Върховната административна прокуратура (ВАП) е потвърдила съмненията за закононарушения при изграждането на ски зона Банско в Национален парк “Пирин” и е поверила на Окръжната прокуратура в Благоевград да завърши проверката на сигналите на природозащитници, да установи причините за допуснатите нарушения и да открие виновните лица. Това съобщиха в понеделник от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България”, която цитира писмо от ВАП по въпроса.

 

Екозащитниците припомнят, че сигнализираха прокуратурата след внесените от община Банско предложения за промени в Плана за управление на парк “Пирин”, предвиждащи разширяване на строежите на ски съоръжения и хотели в курорта Банско. Според организацията тези поправки целят също така узаконяване на незаконните строежи в ски зоната.

 

Обект на разследването е изграждането на ски пистите “Плато-1“, “Шилигарник 2“ и „Стражите“, за които е установено, че са изградени в нарушение на концесионния договор и на екологичното законодателство. Тези писти, сходно на всички писти в ски зоната, не притежават и задължителните по закон разрешения за експлоатация. Проверява се и строежът на ски влека в местността Чалин валог и четириседалковя лифт в местността Платото, за които се счита, че са изградени в нарушения на концесионния договор и екологичното законодателство. Прокурорите ще се занимаят също с резервоар за вода в местността Бъндеришка поляна, за който е установено, че е изграден в нарушение на концесионния договор и на екологичното законодателство, тъй като надхвърля 150 пъти обема на разрешения от екоминистерството резервоар, както и обекти за обслужване, изградени без съгласувателни документи за въздействие върху околната среда.

 

“Проверката на прокуратурата показва нарушенията, извършени в ски зона Банско в Национален парк Пирин, на които природозащитниците обръщат внимание от години. Коалицията “За да остане природа в България” очаква след вече предприетите действия прокуратурата да запази своята обективност и при доказването на незаконно строителство в защитената територия на парк “Пирин”, пише в съобщението на коалицията..

 

Природозащитниците припомнят, че изграждането на нови ски съоръжения в националните паркове е в противоречие на текстове от Закона за защитените територии, а допуснатото незаконно застрояване в Национален парк “Пирин” вече доведе до заплахи за включване на парка в световното наследство в опасност от страна на ЮНЕСКО.

 

mediapool.bg

author

Кажете ни какво мислите?