Нашаите публикации:

000 11 222 444

снимки : www.struma.bg , текст : www.vmro.bg

 

Вечерта на 29 април активист на ВМРО в Банско – Ивайло Янчовичин е бил зверски пребит в Районното полицейско управление – гр. Банско. Побоят има интересна предистория. Около 22.00 часа на същия ден Ивайло Янчовичин, брат му Иван и още един български гражданин са задържани от служители на МВР по подозрения в извършване на хулигански действия – повреждане на улични лампи. Поискани са им лични карти и са отведени до РПУ – Банско за справка. Арестувани са. Вътре в РПУ – Банско служител на МВР нанася жесток побой на Ивайло Янчовичин – резултатът е счупване на капачката на коляното и гипсиране на левия крак. Полицията твърди, че задържаният член на ВМРО оказвал съпротива и проявил грубо и агресивно поведение към служителите на реда, в резултат на което била употребена сила и помощни средства.

Зад сухите данни се крие едно отвратително престъпление на длъжностни лица. Крие се една очевидна политическа репресия срещу симпатизант на ВМРО. Първо – повреждането на улично осветление, ако това въобще е вярно, със сигурност не е действие, което да води до нанасяне от полицай на средна телесна повреда над задържано лице. Освен това има свидетели, които твърдят, че тримата задържани нямат отношение към повреждането на осветлението. Второ, у нас от ВМРО буди изумление фактът, че задържан може да окаже съпротива в РПУ при положение, че е с поставени белезници. И каква е тази съпротива вътре в РПУ-то, която води до побой, който завършва със счупена капачка на коляното. Известно ни е, че Ивайло е бит с юмруци и ритници два пъти. Бил е бит, докато е с поставени белезници. Очевидно единствената съпротива, която е могъл да окаже е словесна. Ако словото е съпротива, която заслужава побой, можем да си направим извода какви варварски практики са установили в РПУ – Банско. А че случаят е съшит с бели конци, установяваме от един лаконичен коментар на МВР, че е образувано производство по чл. 216 от Наказателния кодекс. Това за сведение на полицията се отнася до електропреносната мрежа. Когато уличното осветление стане част от електропреносната мрежа, молим МВР да уведоми официално НЕК и БЕХ, за да вземат съответните мерки.

Настояваме министърът на вътрешните работи Първанова да се самосезира и незабавно да разпореди проверка, отделно от тази по жалбата на Ивайло Янчовичин до Инспектората на МВР. Призоваваме и Окръжната прокуратура да образува незабавно досъдебно производство срещу полицая, нанесъл побоя, за престъпление по служба и причиняване на средна, евентуално и тежка телесна повреда, както и срещу началника на РПУ – Банско за неговото бездействие по случая.

Все още е противозаконно в България да се пребиват български граждани от полицаи, особено пък на политическа основа. С това ние не искаме да хвърляме кал по служителите на МВР. Огромно мнозинство от тях не споделят мутраджийските практики на една клика партийци от ГЕРБ, които ползват МВР и служителите му като репсресивен орган срещу политическите противници. Ние сме убедени, че побоят на Ивайло Янчовичин не е случайно събитие, вероятно казионните на ГЕРБ службаши са си изтървали нервите. Не искаме и да си помисляме, обаче, ако това е било целенасочена атака над ВМРО в Банско заради предстоящите избори. Ако това е така, на минутата началникът на РПУ – Банско, началникът на РДВР – Благоевград и полицаят, пребил активиста на ВМРО, да си хвърлят рапортите и да си заминават. Пак казваме от тези хора трябва да се поинтересува и прокуратурата, защото ако някои служители на МВР си мислят, че ще бият като добитък български граждани заради политически различия, тяхното място е в затвора, а не в МВР.

Очакваме от министър Първанова резултати до края на настоящата седмица. Противното означава, че тя съучаства и прикрива репресивни структури на ГЕРБ вътре в МВР, а това няма да бъде плюс в добрата „европейска” репутация, с която настоящият министър така се кичи.

Ако от ВМРО не видим резултати, си запазваме правото на ответни мерки.

author

Кажете ни какво мислите?