Нашаите публикации:

“…Досега единствената подкрепа на ГЕРБ в Европа идваше от ЕНП. В последния ден от предизборната кампания видяхме, че и този опорен стълб на Борисов и Цветанов се разклати. Президентът на Европейските десни Вилфред Мартенс реши да не присъства на закриването на кампанията на ГЕРБ във Велико Търново. “Шефът на ЕНП бил смутен от негативните настроения срещу ГЕРБ, които се прехвърляли и към европейската десница…”

Оценката на западните медии за управлението на ГЕРБ също е подчертано негативна. Преди изборите, десният френски вестник “Фигаро” се възмути, че организираната престъпност в България продължава да процъфтява до такава степен, че е определена като “уникално явление в Европа” в доклад на Брюксел. “Дойче Веле”, коментирайки сигнала с подслушванията, писа че “Политическото безхаберие също е вопиющо: защо изобщо са подслушвали, щом дори не чуха виковете на протеста? Щом остават глухи за бедността, демографския срив, растящите проценти неграмотност и всевъзможните крещящи безпътици?” “Шокиращото, което прави впечатление от записаните разговори на бившите управници”, пише Австрийският вестник “Дер Шандарт”, “е безкрайният вулгаризъм и цинизъм”, и продължава, че “България на Бойко Борисов беше ръководена като частна охранителна фирма”.

Изборите и начина на провеждането им допълнително засилиха съмненията относно възможностите на ГЕРБ да управляват. В коментара си “Ди Велт” припомня съмнителната история на бившия и може би бъдещ премиер. “Най-честите обвинения за Борисов са пране на пари, пратньорство с организираната престъпност, злоупотреба с власт, подкупване и заплаха на журналисти”. Вестникът напомня описанието на Wikileaks за бившия премиер като “Гангстер, облечен в Армани”…

 

author

2 коментара

Кажете ни какво мислите?