Нашаите публикации:

Въпреки взаимното недоверие и уговорките, че всъщност са дълбоко различни като идеология, пет партии подписаха във вторник споразумение за паралелно преброяване на гласовете от предстоящите избори. За изчисляване на “неофициалните резултати” БСП, ДПС, ДСБ, Движение България на гражданите и “Атака” са наели за целта австрийския институт за публични изследвания и консултации SORA.

Австрийската компания ще осигури преброяването във всички над 11 900 секции. Всички прогнози, анализи и данни ще бъдат публикувани на интернет страницата http://fairelections-bulgaria.eu.

За максимална прозрачност SORA ще публикува изходен код на паралелното преброяване онлайн с линкове към оригиналните протоколи на съответните избирателни комисии.

Гражданите ще могат да проверяват резултатите в собствената си секция. Освен това от портала всеки ще може да свали сканиран PDF-файл на оригиналния протокол на съответната избирателна комисия.

Освен паралелното преброяване, SORA ще направят и прогнози на резултатите и статистическите анализи. Прогнозите ще бъдат на базата на резултатите от 600 от всичките 11 900 секции. След като са готови резултатите от тези 600 секции, екипът на института ще предостави статистическа обоснована прогноза за окончателния резултат още между 22:00 и 24:00 часа в изборната нощ.

На пресконференция от фирмата подчертават, че разпределението на изборните резултати следва определени модели при положение, че изборите се провеждат по честен начин и съгласно демократичните принципи, затова те смятат, че ако изборните резултати покажат системни отклонения от общите модели, то това ще може да се тълкува като знак за евентуални нарушения.

“И един глас е притеснителен”

Отклонение от 1.0-1.5% не би трябвало да създаде проблем, коментира Гюнтер Огрис, един от основателите на SORA. Само в един случай при 50 кампании, в които е участвал институтът, отклонението е било от съществено значение за преминаване на бариерата за влизане в парламента, обясни той.

Според повечето от партиите, които подписаха споразумението, всякакви отклонения от резултатите ще бъдат притеснителни. “Всяко отклонение от резултатите ще бъде повод за въпроси. На избори като тези 1% може да се окаже голяма разлика. При сегашните проучвания 1% може да се окаже решаващ коя партия е първа и коя втора и коя партия премината четирипроцентната бариера”, заяви евродепутатът Кристиан Вигенин, който е и заместник-председател на Изпълнителното бюро на БСП. По думите на Йордан Цонев от ДПС “отклонение 1 глас ще бъде притеснително”.

“Петте партии направиха много важна стъпка към гарантирането на честния и свободен избор тази неделя, а един от големите проблеми във всеки избор е отчитането на резултатите и дали те реално отбелязват гласа, подаден от българските граждани”, каза още Вигенин. Той смята, че паралелното преброяване ще допринесе за демокрацията в България. “Нашите притеснения са свързани с факта, че и в момента ГЕРБ контролира 30 от 31 РИК, те имат председатели в 30 от 31 РИК, те доминират и в ЦИК”, обясни той.

 

Йордан Цонев от ДПС добави, че може да се оспори всяко едно отклонение. Неговата партия се присъединява към този проект с разбирането, че честността на изборите е фундамент на демокрацията. “ГЕРБ не извървя докрай процеса към прозрачността на изборния процес и това ни накара да задвижим идеята за паралелното преброяване. По този начин се надявам да допринесем и за доверието в политическата система, което в последните 4 години беше нарушено”, коментира той.

Недоверието

Когато съмненията на българските граждани и нашите партньори, че може да проведем свободни и честни избори са толкова големи, задължения на всеки демократ е да се ангажира с прозрачността и честността на изборния процес, подчерта Веселин Методиев от ДСБ.

“Един от сериозните рискове по отношение на честността на изборите идва от ГЕРБ”, смята Йонко Грозев, секретар на Движение България на гражданите. Освен администрацията и възможните злоупотреби на вота, произтичащи от нея, Грозев заяви, че друг тревожен фактор е купуването на гласове.

“Тревогата ни е, че далеч не само ГЕРБ купуват”, заяви Грозев. На въпрос дали сред останалите 4 партньорски формации има такива, които са купували гласове, правният експерт на Кунева отговори утвърдително.

“Към нас са подхождали хора, предлагайки ни гласове и след това тези хора сме ги виждали с представители на други политически партии”, призна той. В шеговит стил Веселин Методиев от ДСБ заяви, че най-добре може да контролира комунистите, като са пред очите му.

Сумата, за която е сключен договорът със SORA, e 142 000 евро с ДДС.

Не се предвижда присъединяването на други партии към споразумението, но петте партии и коалиции са готови да предоставят информация на другите политически формации, които поискат това, а крайните резултатите ще бъдат достъпни за всички граждани и партии.

author

Кажете ни какво мислите?