Нашаите публикации:

Или как рухна митът за ДАНСwithme

11111
Новият политически сезон започна! Обстановката вчера пред парламента изглеждаше по-скоро обичайна. Хиляди протестиращи окупираха сградата на Народното събрание, крещейки „оставка“. Дотук всичко е наред. Недоволството срещу правителството трае вече 85 дни, а Орешарски и компания едва ли се изненадаха от вчерашните събития предвид факта, че в началото на юни по софийските улици обикаляха десетки хиляди души.
3333

Вчера обаче станахме свидетели на нещо фатално. И то не е свързано с ескалацията на напрежение, със сблъсъците между полицаи и протестиращи. През последната година свикнахме и на това. Вчера митът за протеста рухна. Вчера ГЕРБ си направи сепуко. Без да обиждам интелигентните граждани, които изразяват недоволството си ежедневно, но Бойко Борисов и Цветан Цветанов се подиграха с техните искания за промяна на статуквото и за нова политическа система.

 

Голямото завръщане
2222
Силвия Атанасова

Лидерите на ГЕРБ приеха „народната любов“ с отворени обятия, а сцените станаха достояние на цяла България. Въпросите оттук насетне са два. Първо – защо ГЕРБ публично доведе свои симпатизанти пред Народното събрание с цел ескалация на напрежението и омаскаряване на протестите? И второ – защо недоволните граждани, обявили се против цялата система, позволиха на провокаторите само за няколко минути да разбият мита за ДАНСwithme?

 

Шести ден на националните протести с искане за оставка на кабинета “Орешарски”!
4444
Йорданин Цветанов/Livenews.bg

Започвам отзад напред. Интелигентните протестиращи. Бяха ли те вчера пред Народното събрание? И всъщност толкова ли са безпартийни, колкото тръбят по медиите в последните три месеца? Няколко извода ме карат да смятам, че още от първите дни шествията придобиха партийно-политически характер. С всеки изминал ден ДАНСwithme ставаше все по-удобен на хората от ГЕРБ. Гражданите или не забелязаха това, или нямаха нищо против. Но ако си против цялата система, едва ли би позволил да те използва партията, която през февруари вдигна на крак половин България.

Делян Пеевски
55555
Моника Панчева

Продължавам да твърдя, че ако интелигентните протестиращи са безпартийни, биха оставили Орешарски да управлява. Трябва да си много заблуден, за да си мислиш, че ГЕРБ няма да дойде на власт, ако свалиш сегашната тройна коалиция. А БСП, ДПС и Атака се страхуват от силата на народа. Тях поне можеш да ги ръководиш. При следващо подобно назначение (като това на Делян Пеевски) излизат 100 000 души и ги свалят. Просто е. Не помня обаче Борисов да се притесняваше от протестите и да се вслушваше в народното недоволство… А на разумния човек му е ясно, че или оставяш тези, или идва ГЕРБ.

Голямото завръщане
6666
Силвия Атанасова

Последният ми довод е свързан с вчерашните събития. Сигурен съм, че от тези 4000 хиляди души, които бяха пред парламента, имаше хора, които наистина търсят промяната и се борят за нея. Защо обаче те не се разграничиха от „народната любов“ към Цветанов и Борисов? Защо освиркванията и виковете за оставка бяха заменени от крясъците „Бойко, Бойко“? Вие сами си правете изводите.

Голямото завръщане
7777
Силвия Атанасова

Стигнахме и до основната тема. Направи ли си сепуко ГЕРБ? И всъщност каква е целта на Борисов? И двата въпроса предполагат сериозни анализи, които обаче могат да бъдат безпредметни, защото никой не знае какво се върти в главата на бившия ни премиер. Партия ГЕРБ има своя твърд електорат, който въпреки че се стопява, все още е най-голям в България. Но с действията си вчера, с появата на симпатизанти и провокатори на протеста, не изгубиха ли те безпартийния гражданин, който все ще трябва да предпочете някоя партия? Не загуби ли ГЕРБ онези честни българи, които искрено вярваха в думите на Борисов?

Голямото завръщане
8888
Силвия Атанасова

И още нещо изключително странно. За всички е ясно, че Цветан Цветанов е „трън в очите“ дори за най-върлите симпатизанти на партията. Какво правеше той сред протестиращите? Защо зам.-лидерът на ГЕРБ, който е преследван от закона по няколко обвинения, продължава да е дясната ръка на Борисов? Не е ли крайно време, ако иска властта отново, бившият премиер да се очисти от онези компрометирани личности в партията му? Отговорите на тези въпроси можем да търсим единствено от Бойко Борисов. По всичко личи обаче, че с вчерашните си действия, от ГЕРБ не само се отдалечиха от властта, но си направиха и публично сепуко.

® LIVENEWS.BG / Асен Рашков

author

Кажете ни какво мислите?