Нашаите публикации:

При мащабна операция на полицейските служби в Испания, Португалия, Франция и Белгия е разбита международна мрежа за контрабанда на цигари. Иззети са 2,7 млн. пакета цигари, арестувани са 13 души.

Товарите, идващи от азиатски страни, минавали през България, съобщи испанското МВР. Щабът на контрабандистите бил в испанския курортен град Марбея. Мрежата действала в Африка, Близкия изток и Европа. Всеки месец през последните години контрабандистите доставяли по 10 контейнера с цигари в европейски страни, като печалбата от всеки контейнер възлизала на 1,1 млн. евро.

От съобщението на испанското МВР не става ясно от кои азиатски страни е идвала стоката, нито от колко време е действала контрабандната мрежа. Според испанската полиция приключилата в четвъртък операция е една от най-мащабните през последните няколко години срещу контрабанден канал в Европа.

Арестуваните са 10 испанци, англичанин, ирландец и белгиец. Голяма част от контрабандната стока минавала през пристанищата Алхесирас, Валенсия, Антверпен и Лисабон. Веднъж натоварени на сухопътен транспорт, пратките били разтоварвани и преразпределяни в България.

За да бъде обезпечена логистично мрежата, били създадени множество фиктивни фирми. А за да не привличат вниманието на световните производители на цигари, контрабандистите залагали на трафик на малко известни марки папироси. Шефове на мрежата били англичанин и ирландец, които управлявали от Марбея потока от контрабандни цигари. /БГНЕС

 

Мадрид / Испания

author

Кажете ни какво мислите?