Нашаите публикации:

okupacia2

Случайни ли са четирите протеста организирани в днешният ден в София. В денят на заседанието на съвета по национална сигурност към президента, на обсъждането в НС на закона за офшорните компании. Така нареченият Национален протест на студентите (кое му е националното не става ясно) – така пише на телевизионните екрани. На КНСБ за защита на правата на работещите. Този на таксиметровите шофьори се провали. От очакваните най-малко 1000 таксита, на протеста се явиха едвам 30. Всичко в една или друга степен е координирано, програмирано, умело манипулирано и ръководено. И още един по-специален този на “България без цензура” на Бареков, пред президентството.

Митът: „Протестите на „Ранобудните студенти” и окупацията на Ректората на СУ си е чисто тяхна идея. В спонтанните им изяви няма чужда намеса и ръководство от вън.”, се сгромоляса.

След разгорещени дебати, късно вечерта в неделя, самостоятелно, в отсъствие на постоянните им наставниците в т.ч. и на университетски преподаватели „Ранобудните студенти”обявиха че: „Канят колегите си и преподаватели да продължат с лекциите от понеделник. Отварят им вратите на университета, а те се местят от досегашния си бастион – 272 аудитория – в аулата. И затварят тържествената зала безсрочно.”

Действително едно разумно на този етап решение. Те твърдят, че просто са се вслушали в мнението на Студентския съвет, който излезе с твърда позиция още миналата седмица, че оттук нататък окупацията само пречи и на академичните, и на административните дела.

Последва неописуема буря. Върлите поддръжници на блокадата изсипаха куп обидни епитети срещу тази „слабохарактерната” позиция. Сайтът „Всеки ден” изнесе данни, които до този момент не бяха станали достояние на обществото. Така например, небезизвестният Иво Прокопиев лично е заплашвал и ректора, и деканите на Алма Матер, че не само ще сложи край на всякакви дарения, но и тези, които не подкрепят студентите окупатори, ще се разделят и с постовете си в ръководството на университета. Арогантно заявявайки „Нищо че сте избираеми!”

Прокопиев и близкият до него и до банкерката Цветелина Бориславова финансист Светослав Божилов – който също е настоятел на СУ, „колели и бесели” в настоятелството. Те по никой начин нямало да допуснат да се громи окупацията, която всъщност подкрепяли по всякакъв начин и дори дирижирали.

Това решение на „ранобудните” довежда, тези от истинското, доказаното, задкулисие, до пълна истерия. „Ранобудните” са обявени за продажници.

В понеделник, рано сутринта, главният координатор на студентските протести Ивет Добромирова, влетява в университета и започва да крещи и да обвинява „ранобудните”,че са предали цялата кауза.

Какво падение. Каква низост. Каква игра със съдбите на децата ни. Това ли е моралът за който се борят.

Наруганите и словесно „малтретирани” окупатори бяха принудени днес да доказват лоялността си с по-активни и провокативни действия.

Сблъсък между студенти и синдикати вдига напрежението пред парламента. Този път напрежението е овладяно без намесата на полицията. До ескалация на напрежението се стига, след като шествието на синдикалистите пристига пред парламента и водачите се насочват да се качат на издигнатата от тях сцена срещу входа на Народното събрание. Тя обаче бе окупирана от Ранобудните студенти, които в момента я ползват за свои цели. Младите бунтари отказват да слязат от сцената, но синдикалистите не отстъпват и след ескалация на напрежението окупаторите напускат чуждата територия. До сблъсъци между протестиращи и полиция пък се стига около 12,50 часа на кръстовището на „Дондуков” и ул. „Париж”. Там група от 200 души, обхождащи центъра, е спряна от полицейски автобус и десетки униформени. След като няколко минути освиркване на полицаите и побутване на автобуса им, протестиращите се хвърлят във физическа атака, като опитват да избутат униформените. Налага се спешно да дойдат подкрепления. Намесва се пристигналата жандармерия.(по информация на vesti.bg)

Ставащото налага задълбочено анализиране на ролята, мястото и участието в тези събития на преподавателският състав. Известно е, че обучението е неразривно свързано с възпитанието на обучаеемите. Университетските преподаватели подготвят бъдещи кадри за висшият и среден управленски ешелон на държавата. На нея не ú са необходими „калинки”, с които Борисов & блюдолизците му, успяха го задръстят. Би било много полезно определени виждания и оценка за тази роля да бъдат споделени в Afera.bg.

Много неприятно, нелепо, даже вулгарно звучат някой изкази на университетски преподаватели подкрепящи протестите. Така например:

„Не сме чули нищо смислено от противниците на ранобудните студенти. Противниците са речовити. Прикритите или явни смъртни врагове на ранобудните студенти нямат нито един смислен аргумент. Те са политически наглеци, мазни журналисти, публицисти-манипулатори, някакви смотани университетски преподаватели, и, моля за извинение, набедени професори.”

„Гражданското неподчинение, което е по дефиниция нарушение на закон (в случая окупацията на Университета) е съвършено легитимна форма на протест в демократичната и правова държава”.????

„Нелеп е аргументът на “комисарите на подмяната” и представителите на управляващата клика, че ранобудните студенти са нищожно малцинство в сравнение с десетките хиляди студенти. Били нарушени правата на граждански спящите или намиращите в полудрямка студенти”.

„Ранобудните студенти са днес най-отговорните членове на обществото. Те изстрадват историческа отговорност за съдбините на клетата ни родина, която стана за посмешище. Ранобудните студенти измиват срама от челото”. ??????

Какво смайващо умиление в думите на този седемдесет и две годишният учен.

А сега де!

Това са думи, не са кой да е! Те са на известен български учен.

Георги Фотев Георгиев. Доктор на философските науки

(днес – доктор на науките) от 1987 г.

От 1989 година е професор и заместник-директор на Института по социология към БАН. Бил е министър на науката и висшето образование, директор на Института по социология към БАН, Председател на Българската социологическа асоциация., Национален програмен директор на European Values Study, член на Управителния съвет на фондация „Демокрация” и т.н

Чел е лекции в редица престижни чуждестранни университети, между които Московския, Атинския , Станфордския, Хайделбергския, в една от водещите френски институции за научни изследвания и висше образование – „Училище за академични изследвания в социалните науки”

Действителен член на Европейската академия на науките и изкуствата. Академик на Българската академия на науките и изкуствата.

Почетен професор на Нов български университет.

Фулбрайтов професор в Университета Дюк(САЩ)

Бил е заместник-председател на Борда на директорите на

Американския университет в България.

Член е на съвета на настоятелите му, както и член на настоятелствто на НБУ.

Почетен гражданин на щата Оклахома (САЩ).

За капак. Независимо от всичко това се оказва, че и той не е забравен и той не е подминат. „Будното око” на Комисията по досиетата не спи. С Решение №230 от 16.06.2011 г. обявява принадлежността му като агент на Държавна сигурност от 1987 г. на основание „картон”.

И той така както всички с картончета (и не само те) отрича да е бил агент или да е сътрудничил под каквато и да е форма на Държавна сигурност. За всеки това е лична драма. Но при него случаят е по-особен. През 1950 г. семейството му е изселено от Хасковският край в Лудогорието. Баща му е политически емигрант във ФРГ. Причините за сега не сами известни. Независимо от трудностите от всякакво естество завършва философия в Софийския университет през 1968 г. От 1971 до 1976 г. работи във вестник Труд, като журналист. След това става научен сътрудник към БАН в областта на социологията и хоноруван преподавател по история на социологията в СУ. За него годината 1987 е паметна. Става доктор на философските науки и се сдобива с въпросното картонче.

Това, което става сега у нас не е случайно. Сърбия 2001 г., Грузия 2003 г., Украйна 2004 г., Киргизстан 2005 г. Четири еднакви сценария: веднага след изборите, изникнали от нулата студентски движения окупират площадите, крещейки обвинения за изборни измами. У нас те започнаха даже часове преди правителството да се е заклело.

Формулата на мирната революция, вдъхновена от наръчника на Джийн Шарп „От диктатурата към демокрацията“ се изпълнява чрез масовото използване на множество техники: от практически уроци, до семинари, вестници и филми. Зад кулисите американското правителство неприкрито осигурява офиси, инструменти и най-вече финансова подкрепа. Чрез неправителствени организации (НПО) като Фрийдъм хауз – действаща директно под наставленията на американското правителство – и фондации като „Отворено общество“ на Джордж Сорос, САЩ директно участва в политическите процеси на редица страни.

Afera.bg на 3.08 т.г. (http://afera.bg/pozitsia/47553.html) оповести: „Неудобната истина е, че Тръстът за гражданско общество създаден от група частни американски фондации е разпределил 75 млн. долара до края на 2012 г. за финансиране на НПО-та. Институтът за развитие на публичната среда, чийто директор е А. Цонева е финансиран съответно със 76,500 долара за периода 1 юли 2011 г. – 1 октомври 2012 г. и със 75 000 долара за периода 15 юни 2012 г. – 15 юни 2013 г. по проектите „Граждански дневен ред 2.0” и „Програма за развитие и устойчивост”. Фондацията “14 февруари”, чийто съосновател е Асен Генов, който е и администратор на събитието #ДАНСwithme е получила 79 960 долара по проект „Отговорни политики, прозрачност и неприкосновеност на личния живот в дигиталната среда”. Съмненията, че “нашенски” НПО се създават отвън с цел намеса във вътрешните работи на държавата очевидно съвсем не са безпочвени.”

Само за 5 месеца (20 Август 2011 – 20 Февруари 2012 рожбата на Отворено общество – РискМонитор получава 37 000 долара. Тя учредена в края на 2006 година от Институт “Отворено общество” – Ню Йорк и Институт “Отворено общество” – София. Регистрирана е като фондация в обществен интерес. Показателни са публично обявените донори: Фондация “Америка за България”; Европейска комисия – генерална дирекция; “Вътрешни работи”(включена е проформа); Институт “Отворено общество” – Ню Йорк; Институт “Отворено общество” – София; Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа; Балкански тръст за демокрация. Партньори на организацията са вестниците на Прокопиев –  Капитал и Дневник и Медиапул на Стояна Георгиева. По информация на в. Преса общо 3,3 милиона лева са получили изданията на „Икономедия“ за кратък период от време от фондация „Америка за България“. Финансирана от правителството на САЩ, тази неправителствена организация се превърна в един от най-големите спонсори на малка група медии. Освен „Дневник“ и „Капитал“ на Иво Прокопиев пари са получили още сайтът „Медиапул“ – 1,2 млн. лв., обществената телевизия БНТ – 500 000 лв. сайтът „Редута“ – 90 000 лв., а близкото до издателите на „Капитал“ списание „Едно“ е с 600 хил. лв. Тези данни са изнесени на кръгла маса при представянето на резултатите от изследователския проект на Института за модерна политика и фондация „Фридрих Науман“ за темите табу в българските онлайн издания за 2012 г.

В крайна сметка личния приятел и съмишленик на Иво Прокопиев гражданина Росен Плевнелиев злоупотребявайки със служебното си положение, в знак на благодарност, удостоява с орден “Мадарски конник” първа степен президентът на фондация “Америка за България” Франк Бауър “за големия му принос за изграждане, развитие и задълбочаване на отношенията между България и САЩ и за приноса му към обществения и културен живот в България”.

Няма смяна на системата в призива “Оставка”! Има интереси и пари. Долари. Десетки хиляди …но както е известно „безплатни обеди няма”… те трябва да се заслужат.

Тези, спонтанни движения които на пръв поглед изглеждат като големи, всъщност се оказват манифестации, програмирани до най-дребните детайли.

Едно изключително разследване на френската журналистка Манон Лоазо, показва действията зад кулисите на „нежните революции“. Чрез изследване на революциите в Грузия и Украйна и директната хроника на тази в Киргизстан – тя заснема подготовката, развитието и резултатите. Разследването анализира стратегиите и техниките, открива мрежите и връзките, които стоят в основата на тези „демократични“ революции. Всичко това може да се види и чуе в документалният филма на Манон Лазо. Случайно ли на плакати носени от студентите е изписано „Това е  революция”. А днес сутринта пред сградата на Народното събрание показаха, макар и с бутафорни, средствата как смятат да я проведат – с различни видове оръжие, включително и танкове

На къде сте тръгнали деца. Като „атакувахте” тази свещена сграда остана ли ви време поне да прочете какво пише на фасадата ú.

Димитър Кафанов

PS. Манон Лоазо „САЩ: Завладяването на Изтокa” YouTube документален филм в 4  части.

 

www.afera.bg

author

Кажете ни какво мислите?