Нашаите публикации:

11Писмо обръщение банскалии изпратиха до Гражданско сдружение “Единно Банско”, писмото е поредното, в което се съобщава за начините на управление и се намеква за добре разработени корупционни практики в курортната община. Подобни твърдения бяха тиражирани преди време и разпратени до всички институции, ангажирани с борбата с корупцията във висшите етажи на властта. Днес писмото бе изпратено и до комисията на Яне Янев. Публикуваме го без намеса. Ще дадем възможност за право на отговор на всички засегнати в публикацията лица.Ето писмото:

През последнaта годинa и половина основните демократични достижения на община Банско са дискредитирани и за това е необходим нов формат за участие във властта, управление с нова философия, което да върне сигурността и авторитета на демократично Банско.

Както държавата изпитва болезнена нужда от отговорно и експертно управление, така и Ние, живущите на територията на общината, трябва да застанем зад голяма промяна, въпреки заплахите и репресиите, прилагани от управляващата ни върхушка. Не трябва да си купуваме щастие за седмица срещу определена сума и после четири години да се „любуваме”на геноцида над нас самите.

Защото на територията на цялата община има един диктаторски режим, с един човек, който решава всичко – като се започне от скaлъпените протести на хора, които изобщо не знаят защо са там и на хората от общинска aдминистрация, поставени под заплаха да протестират насила, до протекцията на свои хора и фирми чрез безочливото потъпкване на законите в Република България. Силовото и самозабравило се управление на Банско ни връща към неща, които хората искат да забравят или да не се повтарят.

На нас ни е по-трудно да открием посоки, в които това управление е постигнало нещо в мандата си досега. Защото освен за режисираните „протести”, които бяха с подбрани хора и имаха едничката цел да обслужат техните, а не обществените интереси, за нищо друго не се сещаме. Същите лични интереси на една шепа хора, които се смятат не за управленци, а за собственици на общината, обсебиха проектите, разработени от предишното и по-предишното управление, което ги прави рискови и скандални. Колко хора вярват, че тези проекти, зад които стоят милиони , ще имат добър ефект върху общината, че ще има полза за хората и ще преминат безпрепятствено през контрола на институциите, отговарящи за правилното разходване на средствата?! Ние обаче смятаме, че отговорността за сгромолясването на тази пирамида е и на хората, живеещи и все още работещи в община Банско, защото допуснахме до властта една посредственост, тотална неграмотност и невежество. За съжаление цената, която ще трябва да платим ще бъде доста скъпа, за да възстановяваме загубеното.

Управляващите днес са толкова нагли и арогантни, а дефицитът на морал е толкова фрапиращ, че те използват властта само като неограничени права, тотално забравили, че тя е преди всичко отговорност. Единствената им цел е да се продължат да упражняват своето разбиране за власт, тоест да преяждат с нея. За тази цел те ще използват всички възможни средства, които имат на разположение – като се започне от раздаването на дърва, заплахите за уволнение, рекет върху икономиката, монопол върху живота в общината и се стигне до тоталното манипулиране на изборите, което наблюдавахме на последният вот.

Това от което истински се страхуват, е разкриването на мръсните им схеми, на уличаващи ги документи и решения, които смятат за добре засекретени. Колко наивно е да смятат, че хората няма да разберат!

Ние ще продължим да огласяваме фактите, които обществото има право да знае и да задаваме въпросите, на които те са длъжни да отговорят:

Закупуване на джип „Роувър” на цена от 100 000 лв., за сметка на данъкоплатеца и отпадане на капиталовите разходи за благоустрояване и ремонти по селата, училища, детски градини и други спешни нужди.

Ремонт на кабинета на кмета, който също струва около 100 000 лв., пари дадени за избиване на комплекси, платени от джоба на редовия данъкоплатец.

Общината „преизпълнява” собствените си приходи и затова кметът решил да се обзаведе с нови кола и кабинет на фантастична цена.

Докато растящата безработица връща глада в общината, кметът демонстрира висок жизнен стандарт на администрацията с нов джип. Затова и вадим кирливите ризи на местните „вампири”.

Друг шокиращ случай, зле прикриван от изострените сетива на обществото, е битката между банският феодал и Председател на Общински съвет, Владимир Колчагов срещу местните търговци по време на Джаз фестивала в Банско. Съревнованието започна кой и как да вземе местата за продажба, или така наречените шатри, под своя юрисдикция. Г-н Колчагов с всички сили и средства се опита и почти успя да завземе най-атрактивните места за търговия в центъра на града, по въведената от него схема на заплаха и изнудване спрямо търговците, опитали се да се вмъкнат в „неговия” район. Защо?

Заради мащабите на явлението, заради смущаващите му вертикални проекции и най-вече поради обстоятелството, че тази мафия е политически инспирирана. На запад мафия наричат организираната престъпност, която е спечелила за своята кауза висши държавници и политици. Така се формира икономиката в сянка, чиито парични потоци имат откровено незаконен произход – контрабанда на луксозни и масови стоки, пране на пари и лихварство. А тук МАФИЯТА си има Община.

Наистина и предишното ръководство имаше своите минуси, но се даваше възможност на Всички, а тук наглостта е умопомрачаваща и е изразена само и единствено в клишето „само за НАС”.

Вижте само какво преплитане на политика, бизнес, ъндърграунд!

Истината за протестите:

8000 (осем хиляди) подписа бяха събрани в подкрепа на изграждането на нови ски съоръжения и писти. Волята на хората и загрижеността им за бъдещето на Банско и на хората от общината бяха умело използвани от провалилия се депутат и спуснат кмет Г. Икономов в полза на неговият евтин PR. Суетата му стигна до там, че лица от Парламента и Правителството дойдоха да подкрепят протеста срещу безотговорността на държавата. Каква самооценка само!!!

Във връзка с този фарс на гърба на хората, задаваме няколко неудобни въпроса към кмета и екипа му:

Подписите само от община Банско ли са събрани?

Къде в протестното му слово е Добринище?

Къде останаха съмишлениците от Разлог, които от десет години също се борят за развитието на ски зона?

Как и защо се пропука единното ви мислене за бъдещето на туристическия район? Нали сте в управлението на стратегия „ Долината на Места”? Защо Вашите колеги не ви подкрепиха?!

Изкарахте хората, оставяме “подканената’’администрация, на протест за чиято истинска цел те имаха само предположения. Хора отрудени, отчаяни и стресирани от вашите придворни лакеи и блюдолизци. Защо поне един път не споменахте къде е Добринище, къде е Разлог? Освен в интервюто по телевизия Bulgaria On Air, ако не ви беше подсетил водещият да споменете името на Добринище изобщо и нямахте намрение да мислите за съседният ни град камо ли за Разлог.

Г-н кмете, Вие като обществена фигура и „изявен” в областта на туризма депутат, защитавайки правата и исканията на гражданите, на първо място трябваше да поставите диалога. Вместо това, вече не допускате избирателите, които гласуваха за Вас до сградата и кабинета си, камо ли да тръгнете да водите преговори с някакви си еколози. Не бяхте ли Вие вносител на една от поправките в закона за горите и сега протестирате против себе си? Колко лица имате, г-н Кмет?!

Жалко, много жалко, че се сгромолясвате така и губите със страшна сила доверието на избирателите.

Забраната за строителство:

Забраната за строителство, като начин за изнудване и печелене на пари.

В свое интервю г-н Икономов твърди, че е спрял безразборното строителство на територията на цялата Община.

Да, но не е съвсем така. Напротив, строителството кипи с пълна пара, но само за някои „богопомазани” фирми с големи езици и комисионни.

Представяме малка капка от този бездънен язовир от закононарушения.

Визираме няколко обекта, направени набързо, без съответните строителни документи и фалшифицирани разрешителни.

Въпроси:

1. Има ли строителни разрешения обект, намиращ се на територията на град Банско, до светофара на кабината срещу „Веселото село”?

2. За същия обект: Бил ли е фалшифициран подписът на главния архитект на община Банско?

3. Има ли подадена жалба до Районно Управление на Полицията за извършеното престъпление и до къде е стигнало разследването?

4. Защо искате да смените главният архитект на общината? Не „слуша” ли?

5. Обектите на паркинга до супермаркет „ЗОРА”(бившият „ВАЛАН”) снабдени ли са с нужните строителни книжа и разрешителни?

6. Обект (магазини), намиращи се до ледената пързалка, снабдени ли са със съответните строителни книжа и разрешения?

7. Има ли магазини на общинска земя, дадени под наем без строителни книжа и ако има как и защо са дадени?

За горе зададените въпроси се надяваме силно да получим отговор! Както се казва, надеждата умира последна. Дано поне Полиция и Прокуратура се активизират и предприемат проверка по така зададените въпроси.

Разобличението е първата фаза в търсене на отговорност, а клубът на играещите по правилата и все повече събуждащото се у нас гражданско общество расте с всеки изминал ден и ще бъдат коректив на общината, в която хазартът „власт-пари” продължава.

Не сме толкова бедни, колкото си мислят лихварски босове, чиито срамотии са облечени във власт, забравили се политически фигури с местно значение, окопали се апаратчици и партийни шарлатани.

Уважаеми съграждани,

Надеждата е в хоризонта на предстоящите избори, а изходът е в масовото стичане до урните. И нека този път гласуваме с хладен разум и без капчица страх. Само така ще отпратим в историята крадците на нашето доверие, превърнали вота в личен интерес и ненаситна алчност!

Има ли сред вас такива, които се страхуват за работата и бизнеса си, защото искат да изложат гражданската си позиция? На колко от вас е намекнато да внимават как гласуват и какво правят, ако въобще искат да „видят бял свят”? Доволни ли сме, че ни управляват такива субекти?

граждани на община Банско

до сдружение “Единно Банско”

ГРАЖДАНСКО СДРУЖЕНИЕ „ЕДИННО БАНСКО”

admin

Кажете ни какво мислите?