Нашаите публикации:

Столичният Административен съд отмени ключови текстове в Наредбата за организация на движението на територията на Столична община.

За незаконосъобразна е обявена разпоредбата, с която е въведен режим за платено паркиране на живеещите в центъра на София.

Съдът отнема предоставените правомощия на общинското дружество „Център за градска мобилност”:

  • ·         да извършва дейност по премахване и изземване на прегради, знаци, табели и съоръжения,
  • ·         да издава, активира, анулира и контролира винетните стикери,
  • ·         да премества принудително автомобили и да поставя „скоби”.

Съдът обяви за незаконосъобразни и нормите, с които е предоставено право на безплатно паркиране на автомобилите, собственост на общината и други структури на общинската администрация.

Делото срещу въведените от 1 септември 2012 г. правила за паркиране в София беше заведено от Гражданско движение „ДНЕС” на 4 юни 2012 г. В продължение на половин година (от юни до декември) „ДНЕС” проведе серия от протестни акции срещу синя и зелена зона в София. В организираната от движението подписка се включиха над 60 000 граждани. От края на м. Юли „ДНЕС” обедини усилията си с фейсбук групата „Не, на данък паркинг”, като съвместно бяха организирани повече от 30 протестни похода и митинги.

Основните искания на протестиращите бяха свързани с отмяна на множеството дискриминационни и противоречащи на законодателството текстове от наредбата, както и срещу незаконосъобразния начин, по който цялостната дейност по изпълнение на условията за паркиране е възложена на общинското дружество „Център за градска мобилност”.

Решението на Административен съд – София-град не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в двуседмичен срок.

„ДНЕС” се обръща към общината: Не обжалвайте, а бъдете с гражданите, поне веднъж!

„ДНЕС” изразява увереност, че Върховният административен съд ще потвърди решението на първоинстанционония съд и справедливостта ще възтържествува окончателно. При такова развитие на нещата е напълно реалистично в началото на есента на тази година да бъдат върнати старите правила за паркиране, а всички събрани до момента от „Център за градска мобилност” суми да бъдат обявени за незаконни. „ДНЕС” съветва жителите и гостите на столицата да пазят всички документи, доказващи плащане на такси и глоби по силата на действащата в момента наредба, за да могат при необходимост да потърсят съответното обезщетение.

author

Кажете ни какво мислите?