Нашаите публикации:

Политици, наблюдатели и експерти не закъсняха с реакциите си, след като от ГЕРБ обявиха намерение на поискат касиране на изборите за Народно събрание.

Станишев: Позицията на е стремеж за хаос в държавата
Позицията на ГЕРБ за касиране на изборите е стремеж за хаос в държавата, заяви на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев по повод намерението на бившите управляващи да поискат касиране на изборите. „Тази позиция не е изненада, защото това е типична деструктивна, безотговорна, а всъщност емоционално пораженческа позиция на партия, която твърди, че е спечелила изборите”, каза той.

ГЕРБ искат да останат на власт на всяка цена, за да заметат следите от безобразията на тяхното управление. Очевидно е, че ГЕРБ не иска да сдава властта, а да влезе през задния вход, след като загубиха огромно доверие. ГЕРБ загубиха 34% в сравнение с 2009 г. БСП качи 26% реални нови гласове, заяви Станишев.

Сигурно мечтата на Борисов е да се запише текст в Конституцията: докато не се запишат резултати за ГЕРБ, всички избори са невалидни. Кой иска да се касират изборите? Тези които ги правиха. Правиха ги ЦИК, служебното правителство, в което 4-ма или 5-ма от министрите са зам.-министри в кабинета на Борисов. Служебното правителство, което се държа коленопреклонно пред бившия премиер, искат да ги правят изборите областните управители на Борисов и Цветанов, областните директори на МВР на Борисов и Цветанов, подчерта Станишев.

Крадецът вика дръжте крадеца, това е съдържанието на позицията на ГЕРБ. ГЕРБ се опитва да дестабилизира ситуацията в страната, защото вижда, че не й излиза сметката. Защо обявява, че ще касира изборите в четвъртък, защо не го направиха в изборната нощ, защото все си мислеха, че някак си ще напаснат резултатите, за да създадат мнозинство. Борисов да признае, че ГЕРБ са в политическа изолация, нито една партия не ги поздрави. За какво – за най-безобразните избори, които България е виждала ли?. За купения контролиран вот, затова ли да ги поздравим? Борисов получи поздравления от Турция единствено. Борисов е първият български премиер, политически лидер, който покани министър-председателя на съседна държава да нахлуе в българската политика за своя лична изгода – да си има своя партия в парламента, това се опита да направи Борисов. Това се нарича национално предателство, категоричен е лидерът на БСП.

Днес важното, което трябва да се направи, е президентът час по-скоро да свика заседание на НС и то да се конституира, още във вторник, най-късно в сряда, веднага да връчи проучвателен мандат на първата политическа сила, която очевидно не може да формира правителство, защото никой не иска да си говори с тях. Ние сме готови да започнем в рамките на нашия мандат незабавни разговори, срещи с политически партии, работодателски организации, протестиращи, НПО за това коя е спасителната програма на България, каза още Станишев. Вече г-н Орешарски работи по програма, с която ще идем на разговори с политическите партии и ще водим този процес открито, посочи Станишев.

Нелепи са исканията на Борисов да работи за касиране на изборите – дори ако се следват разпоредбите на монтанската правна школа, заяви Станишев. В Изборния кодекс няма такива основания, категоричен е той. Призовавам ГЕРБ да спрат да правят криминална политика. Борисов живее в свой собствен свят, хубавото е, че поне призна, че Цветанов не е експерт. Оценката на Станишев е, че за първи път след 1990 г. едно правителство си отиде след протести.

Местан: ГЕРБ призна загубата
Искането за касиране на изборите от страна на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов е диаметрално противоположно на тезата на президента Росен Плевнелиев, че нови избори са най-лошият сценарий за България. Това искане на Бойко Борисов е истинското признание, че ГЕРБ са загубили изборите, заяви по БНР лидерът на ДПС Лютви Местан.
Той припомни, че по време на брифинга на 11 май направи уговорка, че ще спазва Изборния кодекс. И не споменах името на нито една партия, дори и на моята, каза той. “Самото появяване на лидерите на партиите беше предизвикано от обстоятелството. Ставаше въпрос за възможността да се подмени вотът на суверена. Бяхме изправени пред хипотеза на държавното обвинение. Ако един лидер на политическа сила мълчи пред такава опасност, то политиката губи своя смисъл”, заяви Местан.

Продължават да твърдят, че не познават общинския си съветник от Карнобад, а дължат обяснение за това как така договорът е бил сключен на 27 април, а напечатването на бюлетините е започнало на 23 април, продължи той. Защо е било това бързане, попита лидерът на ДПС. Къде има подобни отношения – някой да е започнал работа, преди да бъде сключен договорът, продължи с въпросите Местан. “Г-н Борисов повтаря непрекъснато, че човек, близък до БСП, е печатал изборните протоколи. И на вас ли ви звучи убедително това оправдание. Аз питам – с какво се гласува – с бюлетини или с протоколи”, пита Местан.

“Защо ако тези бюлетини не са били предназначени за незаконно използване, на три пъти са изнасяни бюлетини от печатницата по заявка от една или друга страна? Има строг регламент в закона – бюлетини се вземат само от ЦИК”, добави той.
Питам – защо ако е технологичен брак, той е разпределен по региони, че и за чужбина, пита още Лютви Местан. Какво ще прави технологичният брак в чужбина, продължи той. Вместо да получим отговори на тези въпроси – ние непрекъснато получаваме въпроси – защо реагирахте на този скандал, каза лидерът на ДПС Лютви Местан.

Герджиков: Няма никакви аргументи за касиране на изборите
Няма никакви аргументи да се иска касиране на изборите, каза за БГНЕС видният юрист и бивш председател на 39-то НС проф. Огнян Герджиков.
Според моите разбирания като юрист няма сериозно нарушение, което да налага подобно решение на Конституционния съд, подчерта той. По този начин проф. Герджиков коментира заявеното от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че ще подадат искане за касиране на изборите. Ако бях член на Конституционния съд не бих погледнал сериозно на такова искане, подчерта проф. Герджиков.

Проф. Друмева, бивш конституционен съдия: Интересът е да има стабилни институции
Понятието касиране широко се използва като синоним на едно правомощие на Конституционния съд, а именно да обяви току – що произведени избори за противозаконните. Тоест, избори, при които е имало такива нарушения, за които, ако не са били извършени, резултатите биха били излишни. Това каза пред БНР проф. Емилия Друмева.
Касиране е синоним на обявяване на изборите за противоречащи на закона. Конституционният съд може да ги обяви за такива, обясни проф. Друмева. В случая съдът не проверява дали е налице съответствие с Конституцията, а дали е налице съответствие със закона. Избори могат да бъдат оспорени пред КС както в цялостното им провеждане, така и да се оспорва мандат на отделен народен представител.

Бившият конституционен съдия обясни цялата процедура. Конституцията не поставя срок за такова оспорване, но изрично предвижда, че такова оспорване се извършва по ред, определен със закон, а той предвижда кратък срок – 15 дни от обявяването на изборния резултат. В рамките на този срок може да бъде сезиран КС за извършени престъпления. Само стриктно определени в Конституцията субекти могат да сезират КС.

На първо място това са най-малко 1/5 от всички народни представители, но действащи. За да се активи този субект трябва да е на лице свикано Народно събрание и избраните народни представители трябва да са положили клетва. Другият е президентът, Министерски съвет, Върховният касационен съд или Върховният административен съд, като в последните два случая се има предвид целия състав на ВКС или ВАС. И последният упълномощен субект е главният прокурор.

Не всяко нарушение на действащите закони води непременно до официалното обявяване на изборите за незаконни, посочи още проф. Друмева. Конституционният съд борави с факти. Ако жалбата на ГЕРБ стигне до КС, обаче съдът няма срок за произнасяне. Срок има за сезиране.
Обществото е заинтересовано да има стабилни институции, а не те постоянно да бъдат под заплахата и в течение на някакво оспорване, каза проф. Емилия Друмева.

Иван Начев: Искането е по-скоро политически ход
Искането за касиране на изборите е по-скоро политически ход, който цели – ГЕРБ да засили своята тежест в парламента, тъй като съзнава, че независимо, че е първа политическа сила, все пак трябва да води преговори, за да се подкрепи предложението й за правителство и от други политически сили. Това коментира пред Агенция „Фокус” политологът Иван Начев.

„Жалбата на ПП ГЕРБ за касиране на вота и провеждане на нови избори е мотивирана до толкова, доколкото, според твърденията на партията, те са загубили 5 – 6 % от евентуалните гласоподаватели, от мекия електорат – хората, които са се двоумели дали да гласуват за ГЕРБ, или да не гласуват. От гледна точка на законодателството, тази жалба не е много мотивирана, защото наистина този скандал избухна в деня за размисъл, но той нямаше как да бъде потулен”, заяви Начев.

Процедура по касиране на избори – справка

Съгласно Изборния кодекс споровете относно законността на избора на народни представители се решават от Конституционния съд.
Оспорването на изборите за народни представители се извършва от кандидатите за народни представители, централните ръководства на партиите, компетентни съгласно устава, и ръководствата на коалициите от партии, компетентни съгласно решението за образуване на коалицията, участвали в изборите предорганите по чл. 150 ал. 1 от Конституцията на Република България в срок до 7 дни от обявяването на решението с резултатите от изборите от Централната избирателна комисия.
Съгласно чл. 150, ал. 1 от Конституцията на Република България Конституционният съд действа по инициатива най-малко на една пета от народните представители, президента, Министерския съвет, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор.
В срок до 15 дни от обявяването на решението с резултатите от изборите от Централната избирателна комисия органите по чл. 150, ал. 1 от Конституцията на Република България могат да сезират Конституционния съд с мотивирано искане да се произнесе по законността на изборите за народни представители.
Искането се разглежда при условията и по реда на Закона за Конституционен съд и правилника за организацията на дейността му. Решението на Конституционния съд за незаконност на изборите за народни представители се изпраща на Народното събрание,
Централната избирателна комисия и на заинтересованите лица. При обявяване на незаконност на изборите за народни представители се произвежда нов избор за Народно събрание не по-късно от два месеца от постановяването на решението на Конституционния съд.
Жалбата не спира изпълнението на решението на Централната избирателна комисия. /БТА

author

Кажете ни какво мислите?