Нашаите публикации:

Коментар на Деси Загорчева от САЩ

Според изборните резултати, на две-трети от българите им е писнало от партия ГЕРБ. Вашингтон и Брюксел също са я отписали.

Сигурно си спомняте трогателния разказ на тогавшния външен министър за посещението на Бойко Борисов в САЩ през декември миналата година. Николай Младенов сподели, че Президентът Обама казал на Премиера Борисов: “Ако аз бях в България, щях да гласувам за вас.”

Нищо, че е абсолютно непрофесионално външният министър да разкрива подобни детайли. Нищо, че г-н Младенов пропусна да каже дали е имало трепет в гласа на Барак Обама и сълзи в очите му, когато е изрекъл тези думи. Нищо, че Американското посолство в София коментира случката така: “Позицията на Съединените Щати винаги е била и ще остане една – ние не взимаме страна в изборите на други държави. Решението кой ще бъде следващият лидер на България е в ръцете на българския народ.”

За да ви разчувствам напълно, ще ви припомня още двама държавници, които бяха изразили огромното си възхищение от подалия оставка Премиер Борисов и му бяха пожелали да спечели изборите – Генералният Секретар на ООН Бан Ки-муун и Британският Премиер Дейвид Камерън. Оказа се, че общото между всички тези истории е, че те не са истина!

Годишният доклад на Държавния Департамент за състоянието на човешките права в България разяснява защо не видяхме Президента Обама на предизборните митинги на ГЕРБ. Докладът критично отчита основните характеристки на управлението на ГЕРБ, а именно: корупция, подслушване, контрол (политически и корпоративен) върху медиите. Неадекватната реакция на Цветан Цветанов беше: “Аз съм убеден, че докладът, когато го прочетете внимателно, а аз съм убеден, че вие не сте го прочели целия доклад. Когато прочетете целия доклад, тогава ми задавайте въпроси.” От това изказване е видно, че Цветанов има огромни проблеми с българския език, да не говорим с английския. Следователно няма как да е чел Доклада. Ако някой му го е превел, сигурно би разбрал, че там не се споменават Конгречулейшънс, а точно обратното.

Например, според Държавния Департамент, основните проблеми по отношение на човешките права в България са: “маргинализацията на ромското малцинство; влошаването на медийната среда и засилването на медийната автоцензура поради корпоративен и политически натиск; корупцията, която подкопава общественото доверие в съдебната система и в други държавни институции; големи забавяния в съдебната система; насилие и дискриминация срещу жени; насилие срещу деца; анти-семитски вандализъм и много други. Специално се споменават доклади за злоупотреби с подслушването и се казва, че СРСтата са се превърнали “от изключително във общоприето средство”, но само “5% от тях са използвани като съдебни доказателства”. Относно корупцията Държавният Департамент е категоричен че “действията на правителството бяха недостатъчни и безнаказаността беше проблем”. “Правителството не приложи закона ефективно и служебни лица по всички етажи на властта често участват в корупционни практики безнаказано”.

Ако Борисов беше чел доклада, и той би трябвало да е схванал не само суровите критики, но и фактът, че САЩ критикуват Неговото правителство, а не Станишев и Тройната Коалиция, с които ГЕРБ непрекъснато се оправдават.

Бившият външен министър Младенов би трябвало да коментира този важен документ от САЩ. Във фейсбук и туитър той коментира далеч по-маловажни неща. Докато беше министър, от висене в социалните мрежи не му оставаше време да прави външна политика. Но каква беше реакцията на този туитър шампион и велик експерт по Българо-Американски отношения? Пълно мълчание. Ни туит, ни постинг, ни стон. Защо ли? Ами защото, за разлика от Борисов и Цветанов, той може да чете на английски и много добре разбира за какво става дума: Барак Обама подкрепя преизбирането на Бойко Борисов, ама друг път!

Докладът на Държавния Департамент е само едно от многото доказателства за студенината, която лъха от Вашингтон. Посещението на Президента Плевнелиев в САЩ в края на април не включваше среща с Президента Обама. Американската посланичка в България Марси Рийс по същото време се срещна с кандидат-депутати от ГЕРБ, но на срещата не бяха поканени Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Забележителен пропуск.

ГЕРБ са нежелани не само от САЩ, но и от Европа. Сигналите за това са повече от категорични, а доказателствата – многобройни. България не само, че не беше приета в Шенген, както обещаха ГЕРБ, но и противниците на приемането на страната ни станаха много повече. Външният министър на Финландия в прав текст заяви, че причината за това е корупцията на правителството на ГЕРБ и неуважението му към правовите норми. На такова правителство естествено не може да се повери опазването на границите на ЕС. В края на април, на заседание в Люксембург, министрите по европейските въпроси на Германия, Дания, Финландия, и Холандия отново критикуваха България, Румъния и Унгария за нарушения на основните принципи на демокрацията и правовия ред.

Европа ще е още по-възмутена като разбере, че подслушвателната техника на МВР е била купена с европейски пари по програма, свързана с влизането на България в Шенген. Но тази техника не е била използвана по предназначение – за борба с организираната престъпност, както лъжеха ГЕРБ. Изпозлвали са я за събиране на информация с цел да си разчистват лични и партийни сметки, да рекетират бизнесмени и политици, да държат хората в страх и подчинение. Европа не подкрепя такава полицейщина.

Друг знак за негативното отношение на Брюксел към ГЕРБ е фактът, че Европейската Комисия не премахна мониторинговия механизъм за България. Нещо повече – след поредния негативен доклад, Комисията заяви, че ще издаде следващ доклад едва в края на 2013, след края на мандата на Борисовото правителство. Представители на Брюксел прецениха, че продължаване разговорите с Неговия Кабинет си е просто губене на време. Веднага след изборите, ЕК настоя да получи обяснение за незаконните 350, 000 бюлетини и изрази надежда, че властите ще действат твърдо срещу манипулциите.

За съжаление проблемите с нарушаването на демократичните ценности в България бяха разглеждани многократно в последните 3 години и в Европейския Парламент. Още през 2011 г. скандалът “Мишо Бирата” наложи пленарната зала да разгледа въпроса с подслушванията в България. Малко по-рано тази година имаше друга пленарна дискусия в Старсбург, отново по въпросите на гражданските свободи и демократичните ценности. Сега мнозинството от политическите партии в ЕП искат скандала с подслушванията да бъде разгледан на предстоящо заседание на Комисията по Граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

По повод на Цветановгейт Ханес Свобода каза: “Срамно е, че България – държава-членка на ЕС, е била управлявана от правителство, което е нарушавало правата и личната свобода на много хора. Това поставя под въпрос и останалите действия на правителството и уважението му към демократичните ценности като цяло.” Председателят на Групата на Социалистите и Демократите дори призова Цветанов да напусне предизборната борба.

Безочливото погазване на демократичните и правовите норми от правителството на ГЕРБ не само петни репутацията на страната, но може да доведе и до тежки санкции от страна на ЕС. Българският евродепутат Ивайло Калфин предполага, че Брюксел ще започне сериозни проверки за това как са израходвани европейските средства и дали част от тях не са служили за незаконен натиск върху медиите, както показва записа на разговора между Найденов, Кокинов и Борисов. Калфин се опасява, че сериозните нарушения на основните норми на Съюза могат да доведат до прилагането срещу България на Чл. 7 от договора за Европейския Съюз, според който може да се вземе решение за спиране на някои права, “включително и на правото на глас на представителя на правителството на тази държава-членка в Съвета”. Според евродепутата от левицата, “Това означава да имаме всички ангажименти в ЕС, но без да можем да защитаваме позицията на страната си.”

Досега единствената подкрепа на ГЕРБ в Европа идваше от ЕНП. В последния ден от предизборната кампания видяхме, че и този опорен стълб на Борисов и Цветанов се разклати. Президентът на Европейските десни Вилфред Мартенс реши да не присъства на закриването на кампанията на ГЕРБ във Велико Търново. “Шефът на ЕНП бил смутен от негативните настроения срещу ГЕРБ, които се прехвърляли и към европейската десница…”

Оценката на западните медии за управлението на ГЕРБ също е подчертано негативна. Преди изборите, десният френски вестник “Фигаро” се възмути, че организираната престъпност в България продължава да процъфтява до такава степен, че е определена като “уникално явление в Европа” в доклад на Брюксел. “Дойче Веле”, коментирайки сигнала с подслушванията, писа че “Политическото безхаберие също е вопиющо: защо изобщо са подслушвали, щом дори не чуха виковете на протеста? Щом остават глухи за бедността, демографския срив, растящите проценти неграмотност и всевъзможните крещящи безпътици?” “Шокиращото, което прави впечатление от записаните разговори на бившите управници”, пише Австрийският вестник “Дер Шандарт”, “е безкрайният вулгаризъм и цинизъм”, и продължава, че “България на Бойко Борисов беше ръководена като частна охранителна фирма”.

Изборите и начина на провеждането им допълнително засилиха съмненията относно възможностите на ГЕРБ да управляват. В коментара си “Ди Велт” припомня съмнителната история на бившия и може би бъдещ премиер. “Най-честите обвинения за Борисов са пране на пари, пратньорство с организираната престъпност, злоупотреба с власт, подкупване и заплаха на журналисти”. Вестникът напомня описанието на Wikileaks за бившия премиер като “Гангстер, облечен в Армани”.

Чуждестранните медии отбелязват, че въпреки че ПП ГЕРБ е спечелила най-много от гласовете, шансовете й да състави правителство са минимални, защото никоя от другите партии не иска да се коалира с нея. Те обрърщат особено внимание на подозренията за изборни манипулации и цитират представителя на наблюдателната мисия на ОССЕ, Оуен Мърфи, според когото “скандалите и откриването на допълнителни бюлетини без подходящо обяснение подкопаха доверието на хората в политическата система и, още по-тревожно, накараха ги да се усъмнят в самия процес”.

“Ню Йорк Таймс” обръща внимание на незаконните бюлетини, отркити в печатница, собственост на човек на ГЕРБ и подчертава малкия брой гласували, дължащ се на апатията на хората и слабите надежди за промяна. АФП и “Айриш Таймс” се опасяват от засилваща се политическа и икономическа нестабилност след изборите, поради факта, че нито една от партиите не е получила мнозинство, за да сформира правителство.

Вашингтон Поуст препечатва обширния анализ на Асошиейтед Прес, според който на ПП ГЕРБ ще й е много трудно да съставят правителстсво, поради отказа на останлите партии да се коалират с нея. Цитира се лидерът на БСП Сергей Станишев, че единствената възможност за България е програмно правителство със силно експертно участие. Анализаторите не са оптимистични за шансовете да се сформира правителство, което да успее да намали общественото недоволство.

Айриш Таймс отбелязва, че “безцеремонният и арогантен стил на ГЕРБ и бившия министър-председател Борисов е раздразнил останалите апртии, които не искат да се коалират с партия, силно опетнена от обвиненията в подслушване срещу бивш министър… Лидерът на социалистите Сергей Станишев, чиято партия се представи по-добре от очакваното, заяви, че е готов да обсъди съюз с всяка партия, с изключение на ГЕРБ. Той предложи създаването на широка коалиция, която ще бъде ръководена от уважавания непартиен бивш финансов министър Пламен Орешарски.”

Няма съмнение, че ако сегашните лидери на ГЕРБ отново се върнат в управлението, България ще бъде в пълна изолация от най-важните си Евро-Атлантически партьори. Не трябва да го допуснем! Програмно коалиционна правителство без ГЕРБ е единсвената възможност.

http://bulgarski.pogled.info/news/45500/Vashington-i-Bryuksel-otsviriha-GERB

author

Кажете ни какво мислите?