Нашаите публикации:

На първия протест хората поискаха  да бъде разкрита истината за енергийните, банкови и здравни  монополи, както и далаверите с цените на горивата.

Да се изхвърлят всички стари лица от партийните изборни листи, да се забрани професията “ депутат до пенсия” и гражданите да могат да посочват своите хора във властта  и в обществените съвети на всички важни институции.

   Гласът на пенсионерите :

 Невена Гальова – “ Работила съм 42 години за пенсия от 200 лева.  Нека ми каже сега Дянков как с  тия пари да си платя тока, водата, данъците, лекарствата и какво ли още не, и да ми останат да си нахраня душицата! Срам ме е да кажа на внучетата, че не мога да им купя шоколадче с тая пенсия.   За нас е криза, а за политическите лидери в парламента не е . Те са в тези монополи, в разни бордове, получават  десетки и стотици хиляди  , за да идват тука , в Банско, да си почиват, да карат ски , да си купуват апартаменти, да строят хотели … А аз не мога да си позволя да се кача на лифта, за да видя планината “ от високо”, каза през сълзи Невена  Гальова / Пицина/.

  Гласът на бизнеса :

Лъчезар Пиришанчин

“Искам семейството ми да живее в нормална държава. Искам родителите ни да  не живеят  в лишения и страх. Искам  децата  ни да не гледат   към чужбина, защото тук нямат бъдеще.

Няма да търпя да ни ограбват монополите- частни и държавни, подпомагани от управляващите през  всичките тези години.

Искам да попитам- едно дете 35 лева ли струва в тази държава? Една майка 240 лева  ли струва?”

 Гласът на банскалии :

 “ Забранете монополите и  махнете Синята зона!”

 Гласът на духовенството :

Иконом Филип Бележков

“Когато народът страда и църквата боледува.  Ние , пастирите, сме длъжни да бъдем  близо до своите миряни и когато те имат нужда от подкрепа и повече вяра, когато им е нужна смелост да променят нещата, трябва да бъдем с тях.

 Искам да заявя, че  православно сдружение “ Света Троица” се присъединява към  “ Единно Банско”

  Въпреки опитите за манипулация  от страна на  функционери на ГЕРБ,  стотици банскалии се събраха на първия  граждански протест, организиран от  Местна  гражданска инициатива и Сдружение “Единно Банско”. Водещ на митинга  беше  Кети Тренчева-Аврамова, журналист от Радио Благоевград, която наскоро спечели  една от наградите Видко за  активна работа в полза на гражданите и е носител на  наградата на БНР “ Сирак Скитник” за 2010 година.

 Новата гражданска формация, обединила хора с различни политически и социални интереси, бе представена от нейните лидери Илиян Недялков и Иван Пачаджиев.

 Хората, дошли на митинга по своя воля и желание, поискаха спешно преразглеждане на  политиката по доходите,  по-високи пенсии , намаляване цените на лекарствата и държавен контрол върху банките. Протестиращите подкрепиха  решенията  от националната кръгла маса на гражданските организации и настояването за  нови правила  за участие в изборите на национално и местно ниво, които да не фаворизират партиите, а да гарантират , че народът е основния суверен  в държавата.  За да подкрепят своите приятели и съмишленици от “ Единно Банско”, в града на Паисий и белите спортове  дойдоха   представители на “ Гражданско обединение за реална демокрация “. Стоян Стоянов и Александър Минев  обясниха със силата на цифрите и фактите как народът се ограбва от енергийната, банковата и партийна мафия .

  Хората, които преодоляха страха , и дойдоха на протеста в Банско, настояваха  да бъде премахната Синята зона в града, която  натоварва местните жители и  не оправдава  разходите в размер на 350 хиляди  лева от общинския бюджет.

За първи път свободно, а не казионно и режисирано, банскалии поискаха и  категорично защитиха необходимостта от втора кабинкова въжена линия в  Ски зоната над града и  настояха за открит дебат ,който да гарантира  местните интереси , спазването  на  законите  и  публичност на  всички необходими процедури.

Прозрачното управление  е възможно само чрез ефективния граждански контрол. На всички нива  и по всички въпроси.  За да се случи това, трябва да сменим модела, трябва да рестартираме  държавата, заявиха организаторите на протеста в Банско.

 “ Това е  събитие, което  много банскалии  искаха, но нямаха смелост да повярват, че е възможно. Такова нещо в града ни не се е случвало от 1990 година”- така коментираха хората помежду си.

Протестното шествие извървя  пътя от паметника “ Сто години  свобода” до Централния площад,  а малкото разстояние от  няма и триста метра увеличи  двойно броя на свободните и смели банскалии.

1 DSCN7744 DSCN7746 DSCN7748 DSCN7761 DSCN7763 DSCN7773 DSCN7784 DSCN77542 DSCN77621 DSCN77651 DSCN77801 DSCN77821

author

Кажете ни какво мислите?