Нашаите публикации:

                          pari
                          Уважаеми приятели,  констатирано е , че България е на последно място в ЕС в класацията на „Репортери без граница“ за свободата на медиите по света. През 2012-а страната ни заема 87-о място от общо 179 изследвани държави и се нарежда между Гвинея и Мадагаскар . И докато мнозинството от хората  се страхува да говори и даже да мисли се намират будни българи , които разкриват цялата система за медийното затъмнение и политически натиск върху медиите , което е много по-силно и целенасочено  в периода юли 2009 – март 2013 г., когато на власт са ГЕРБ и Бойко Борисов. Публикуваме Ви статия , уличаваща предишното правителство в целенасочено медийно затъмнение , и не само това … Оставяме Ви Вие да си правите изводите !

                           Общо 3,3 милиона лева са получили изданията на „Икономедия“ за кратък период от време от фондация „Америка за България“. Финансирана от правителството на САЩ, тази неправителствена организация се превърна в един от най-големите спонсори на малка група медии. Освен „Дневник“ и „Капитал“ на Иво Прокопиев пари са получили още сайтът „Медиапул“ – 1,2 млн. лв., обществената телевизия БНТ – 500 000 лв. сайтът „Редута“ – 90 000 лв., а близкото до издателите на „Капитал“ списание „Едно“ е с 600 хил. лв. за няколко години. Тези данни бяха изнесени вчера на кръгла маса при представянето на резултатите от изследователския проект на Института за модерна политика и фондация „Фридрих Науман“ за темите табу в българските онлайн издания за 2012 г., пише в. Преса.

Простата сметка показва, че за много кратък период от време „Америка за България“ е раздала 5 млн. лв. само на няколко избрани медии. „Сумата е значително по-малка от средствата, които българската държава раздава като рекламодател на медиите за популяризирането на европейските оперативни програми“, заяви ръководителят на изследването политологът д-р Иво Инджов. Оказа се, че финансирането на медиите е най-голямата тема табу

в нашите онлайн издания за миналата година. Липсата на информация в медиите за това се отнася както за средства от държавата, така и от чуждестранни фондации, а също и за капиталите на регионалните медии, които са „в ръцете на местни феодали“, посочи Инджов. Предполагаемото „тъмно“ минало на бившия премиер Бойко Борисов попада на второ място в класацията на темите табу. Трета е забраната да се споменава темата за фалшификация и манипулация на президентските и местните избори през 2011 г.

Посочени са общо 18 пренебрегвани теми от нашите онлайн издания. Сред тях попадат също липсата на публикации за определени икономически групировки, антипотребителските практики на банките и мобилните оператори, злоупотребите и корупцията в МВР и ДАНС, Инвестбанк на Петя Славова и капиталовата ликвидност, ромите, непрозрачната политика на ГЕРБ: какво се случи с Държавния резерв, скандалите с дюните по Черноморието и злоупотребите в Несебър, екологичните безобразия в Средногорието, даренията в МВР и т.н.

В доклада се отчита още, че в периода юли 2009 – март 2013 г., когато на власт са ГЕРБ и Бойко Борисов, политическият натиск върху медиите става много по-силен и целенасочен. Той се е реализирал по три направления.

Първото е по линия на близките отношения на премиера със собствениците и главните редактори на медиите. Втората линия на държавния натиск са били телефонните обаждания на министри и депутати от ГЕРБ в редакциите на различни медии с цел повлияване на осведомяването им по определени теми и проблеми. И третата линия за притискане на медиите е фактът, че заради икономическата криза държавата се превърна в най-големия рекламодател.

В доклада се констатира още, че България е на последно място в ЕС в класацията на „Репортери без граница“ за свободата на медиите по света. През 2012-а страната ни заема 87-о място от общо 179 изследвани държави и се нарежда между Гвинея и Мадагаскар. България е страната, в която „правителството не проведе обявените реформи, а критичните журналисти вече трябва да се страхуват и от преследване в интернет“, констатират още „Репортерите“. За сравнение д-р Инджов посочи, че в годината преди влизането ни в ЕС (2007) България е на 35-о място в тази класация, а шест години по-късно тя вече е с 52 места по-надолу.

Сходни са и констатациите на американската неправителствена фондация „Фрийдъм хаус“. Според нейния индекс за свобода на медиите по света през 2011-а България заедно с Унгария заемат 78-о място от 196 държави, като трайно затвърждава присъствието си в категорията на страните с „частично свободни медии“, пише още в. Преса.

Afera.bg

author

Кажете ни какво мислите?